ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Intelectualul evreu din GDS Andrei Oișteanu, nepotul lui Leonte Răutu, a propus ca numele străzii pe care se află Ambasada Republicii Belarus, str. Tuberozelor, să se schimbe în str. Roman Protasevici, care este un extremist simpatizant hitlerist, după cum stau dovadă informațiile și fotografiile de pe internet. După acceptul entuziast al primăriței controversate a Sectorului 1 al Capitalei, activistul pentru drepturile animalelor Tudor-Tim Ionescu propune la rândul lui ca numele străzii pe care-și are adresa Clotilde Armand să fie schimbat în „Strada Căpușei”.

Roman Protasevici este un tânăr jurnalist și dizident din Belarus, reținerea căruia a declanșat, recent, un val de indignare în Occident. Ce nu se spune este că, în timpul în care n-o face pe blogger-ul prin Belarus, tânărul Protasevici întreprinde activități militare naționaliste prin Ucraina. Câteva fotografii apărute pe Internet întregesc mai bine imaginea acestui element considerat „periculos” de regimul din Belarus.
 
Minsk-ul a fost singura capitală est-europeană care nu a jucat conform planului în pandemie, refuzând să își închidă populația în primăvara anului 2020, pentru ca în vara aceluiași an să aibă parte de ample proteste de stradă care amintesc de Maidanul de la Kiev, însă care nu și-au atins scopul: înlăturarea președintelui Aleksandr Lukașenko, un apropiat al lui Vladimir Putin.

În încercarea de a o face pe pro-europenii, liderii USR-PLUS de la București încurajează schimbarea numelui străzii pe care se află Ambasada Republicii Belarus, astfel încât toată corespondența primită de angajații regimului Lukașenko să poarte numele „dizidentului” Roman Protasevici. Doar că acesta din urmă nu este defel un pro-european în accepțiunea useristă a cuvântului, ci un extremist de dreapta, după cum arată instantanee fotografice din activitatea lui „naționalistă” de pe frontul ucrainean.
 
Ce nu știe primărița e că, potrivit Hotărârii 31 din 06/02/2003 privind aprobarea regulamentului privind atribuirea sau schimbarea denumirii străzilor din Municipiul București, „numele de persoane se vor putea atribui la cel puțin 3 ani de la încetarea din viata a acestora”, deci este exclus ca strada pe care se află Ambasada Belarusului să poarte numele tânărului disident Protasevici, atât timp cât acesta este în viață. Sau îi dorește primărița useristă moartea? 

Clotilde Armand, însă, nu se încurcă în detalii:

„Susțin propunerea domnului profesor Andrei Oișteanu de a schimba numele străzii din Sectorul 1 pe care se află Ambasada Republicii Belarus. În acest sens, voi înainta către Primăria Capitalei următoarea propunere: strada Tuberozelor din Sectorul 1 să se numească Str. Roman Protasevich - numele jurnalistului disident. 
Trăim într-un stat european și acest act de terorism al președintelui Aleksandr Lukașenko de a deturna un zbor comercial între două state membre UE & NATO nu poate rămâne nepedepsit. 
''Toată corespondența ambasadei ar veni în și ar pleca din strada cu numele jurnalistului disident. De asemenea, diplomații ar avea numele lui Roman Protasevich imprimat pe cărțile lor de vizită.'' - Andrei Oișteanu”, a scris primărița Armand pe Facebook.

În revanșă, activistul de mediu Tudor-Tim Ionescu, un apropiat al ALDE, propune ca strada pe care își are adresa Clotilde să fie redenumită după numele „celei mai protejate specii” - Căpușa.

„Dragi bucureșteni, vă propun să avem strada CĂPUȘEI, inspirat de inițiativele doamnei Primar #ClotildeArmand

Doamna Clotilde Armand a terminat toate problemele din Sector și vrea să schimbe numele străzilor acum. 

Dacă tot propuneți schimbări de nume pentru străzi, doamnă Primar, atunci înaintez și eu o astăzi o propunere scrisă către Primăria Capitalei : Strada Roma din Sectorul 1 (cred că știți care e aceasta, doamna Primar, nu? Dacă nu, uitați-vă pe cartea de identitate) să se numească "Strada Căpușei" - căpușa pe care ați transformat-o în specie protejată în sector. 

Preluând din argumentarea dumneavostră, trăim într-un sector al unei capitale europene care însă a devenit, sub "conducerea” dumneavoastră, un focar de infecție plin de gunoaie, țânțari, căpușe, șobolani și ambrozie prin bălăriile de un metru din tot sectorul. 

Preocuparea dumneavoastră pentru populisme ieftine denotă amatorismul administrativ din cauza căruia noi, cei care vă plătim salariul lună de lună, suferim. 

Ca să înțelegeți cât de mare este amatorismul dumneavoastră, haideți să vă lămuresc cu privire la mare reformă administrativo-diplomativă pe care o propuneți : 

1) demersul de schimbare a denumirii unei străzi e un banal copy-paste după inițiativa Pragăi, cea care a redenumit piața unde se află ambasada Rusiei piața Boris Nemțov, opozantul rus asasinat. 
2) în română, nu transliterăm din rusă la fel ca engleza, deci numele nu e Protasevich, ci Protasevici. 
3) Roman Protasevici este viu. A insista cu demersul acesta este nu doar populist, ci și lugubru. 
Abandonați ideile acestea populiste și concentrați-vă pe fișa postului, care în mod evident, vă este străină”, o sfătuiește Ionescu pe Armand într-o postare mai amplă, pe care o puteți citi pe Facebook

Ne întrebăm, în același ton al transformărilor revoluționare, de ce strada pe care sălășluiește Ion Iliescu nu s-ar numi str. Ceaușescu, după porecla „dizidentului”, nu după numele dictatorului, desigur.
 
Totodată, ne punem întrebarea câte nume de eroi români care au fost persecutați și chiar omorâți de forțele ruse de ocupație din Basarabia sau de slugile lor locale se regăsesc în nomenclatorul străzilor orașelor mari din România? Ion și Doina Aldea-Teodorovici, Grigore Vieru și alții ar merita să le fie cinstită memoria în locul unor nume „de import” care se dau străzilor românești.
 
Revenind la strada Tuberozelor, pe care se află Ambasada Republicii Belarus la București, jurnalistul Ion Cristoiu a remarcat recent, citându-l pe jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob de la inpolitics.ro, că, în perioada interbelică, această stradă a purtat numele Toma Stelian, care fusese un mare senior liberal. După venirea comunismului și eliminarea partidelor istorice, a fost cenzurat și acest nume de fruntaș liberal, strada Toma Stelian fiind redenumită „Tuberozelor”. Normal ar fi fost ca, după 1989, strada să își reia numele dinaintea dictaturii comuniste. Dacă tot se propune schimbarea, măcar aceasta să se facă în direcția restabilirii adevărului istoric.