ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Imediat după invazia Rusiei în Ucraina, Occidentul a fost prompt să ajute Kievul cu tot felul de arme: de la rachete ultramoderne Javelin la echipamente învechite din era sovietică. Însă, entuziasmul unora pare că începe să se risipească.

Într-un interviu apărut sâmbătă în Die Augsburger Allgemeine Zeitung, ministra Apărării din Germania, Christine Lambrecht, a declarat că, deși „toți avem obligația să sprijinim Ucraina în lupta ei curajoasă” cu „echipamente din stocurile Bundeswehr”, Germania „și-a atins limita”.

Lambrecht a adăugat că armata germană„trebuie să fie capabilă” să asigure apărarea țării sale.

„Aceasta nu înseamnă că nu putem face mai multe pentru Ucraina”, a explicat șefa Apărării, sugerând că regimul de la Kiev ar putea cumpăra arme direct de la producătorii germani.

Întrebată ce fel de arme are în vedere să vândă Ucrainei, Lambrecht a refuzat:

„Există motive întemeiate pentru care am clasificat aceste informații ca secrete.”

Ea a precizat că Ucraina a fost cea care a solicitat „categoric” Germaniei să nu divulge amănunte:

„Nu trebuie să uităm: în momentul în care aceste livrări ar fi dezvăluite în detaliu, Rusia ar avea și ea acces la informații. Iar acest lucru ar avea implicații militare strategice.”

Însă oficialul de la Berlin a recunoscut printre rânduri că adevăratul motiv pentru care Germania nu mai ajută cu arme gratis Ucraina este dorința de a nu irita prea tare Rusia.

Lambrecht a afirmat că țara sa se teme că livrările de arme ar putea declanșa o reacție a Moscovei și ca „războiul s-ar putea extinde și în alte regiuni”.

Ea a explicat că „este important să acționăm  cu prudență și cu luciditate în aceste vremuri dificile și oribile”.

Germania, care este dependentă de livrările de gaze rusești, a stârnit ironiile comunității internaționale la începutul războiului din Ucraina, anunțând că ajută țara invadată de Rusia cu 5.000 de căști, gest care a stârnit indignare la Kiev.

Acum câteva zile, Germania a anunțatcă trimite ca ajutoare în Ucraina 2.700 de rachete sol-aer Strela, de fabricație sovietică. Cel puțin 700 dintre ele nu erau în stare de funcționare.

La începutul lui aprilie, Germania a aprobattrimiterea în Ukraina a 56 de vehicule de infanterie de tip BMP-1, de asemenea de fabricație sovietică, produse în anii 1960 (foto).