ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



După cum era de așteptat, legea carantinării începe să fie contestată de românii care nu acceptă internarea forțată decisă de Direcțiile de Sănătate Publică. Mai multe persoane au contestat în instanță decziile de internare forțată, folosindu-se de prevederile noii legi a carantinei, adoptată săptămâna trecută.  O lege considerată neconstituțional și care, așa cum cer mai multe voci din spațiul public, ar trebui contestată de Avocatul Poporului la CCR.
 

Un caz notabil este cel al unei minore din Galați, sportivă de performanță, care a contestat decizia DSP de a fi internată, iar judecătorii au scos fata din spital și au plasat-o în izolare la domiciliu, transmite Mediafax.

Ea a fost testată pozitiv pentru COVID-19 și, fiind asimptomatică, DSP a vrut să o interneze în spital. Mama sa a semnat deja o declarație prin care a spus că o va izola acasă vreme de 14 zile.

Judecătorii spun că DSP Galați nu a demonstrat în niciun fel că a luat în considerare situația minorei și a mamei sale, în sensul că ele se pot izola eficient la domiciliu. De altfel, mama fetei nu a fost deloc consultată, decizia ca minora să fie internată în spital fiind luată de DPS încă de la început.

„Instanța apreciază că un astfel de comportament din partea autorităților cu putere de decizie în astfel de cazuri creează un dezechilibru între nevoia de protejare a sănătății publice și imperativul respectării libertății persoanei, în detrimentul respectării dreptului fundamental la libertate a persoanei”, se arată în motivarea deciziei dată de Judecătoria Galați

Judecătorii admit că internarea sau carantina sunt măsuri pentru a proteja interesul public însă prin măsura izolării la domiciliu se poate îndeplini „dezideratul primordial al protejării interesului general, cu respectarea libertății persoanei”.

Un alt caz este al unor persoane din Târgu Mureș, care au dat DSP în judecată. Ulterior, instanța a anulat carantina.

Un alt caz, încă nesoluționat de instanță, este cel al autorităților din comuna Gornet care au atacat în instanță decizia Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) de plasare a satului cu același nume în carantină și cer despăgubiri de 500.000 de euro.

Întregul demers a fost instrumentat de un avocat, Dumitru Bogdan, care locuiește în Gornet Cuib, o localitate din județul Prahova - focar de coronavirus, care a anunțat încă de joi în presa locală că va ataca în instanță ordinul de carantinare pe motiv că nu se poate izola o întreagă o localitate „pentru câteva cazuri”, în ciuda faptului că legea adoptată cu o largă majoritate parlamentară îl contrazice.

DSU spune însă că, de fapt, ordinul privind carantina permite intrările sau ieșirile persoanelor pentru diverse activități, inclusiv pentru a merge la serviciu.