ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Delegați din 35 de țări au discutat despre misiunea capelanului militar într-un eveniment anual care are loc pentru prima dată în România, la Palatul Patriarhiei, a informat Basilica.

Conferința Militară a Capelanilor Șefi din țările membre NATO și ale Parteneriatului pentru Pace – ediția 34 – a început cu rugăciuni la Brigada 30 Gardă Mihai Viteazul.

Marți, în prima zi a lucrărilor conferinței, Patriarhul României a transmis un mesaj de binecuvântare prin Episcopul vicar Varlaam Ploieșteanul. După cum a subliniat și Basilica prin oferirea citatului de mai jos, mesajul Patriarhului a fost unul de pace în fața războiului:

„Hristos nu ne‑a lăsat o învățătură cu privire la război, ci dimpotrivă, atât El, cât și sfinții Săi ucenici și apostoli ne dau nenumărate îndemnuri de a trăi unii cu alții în pace. Creștinismul este religia iubirii, singura stare normală a vieții trăite după voia lui Dumnezeu și a păcii, aducătoare de bucurie sfântă”, a subliniat Patriarhul Daniel.

Organizatorii i‑au oferit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel emblema de onoare, medalia reprezentativă a conferinței și emblema de onoare din partea Comandamentului European al Forțelor Armate ale Statelor Unite ale Americii (USEUCOM). Patriarhul nu a fost prezent la decernare. Medalia a fost preluată de Varlaam: FOTO:
În continuare, s-a adresat participanților Generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, alte oficialități și reprezentanți ai unor culte religioase din țara noastră.

Au urmat prelegerile „Un secol și jumătate de asistență religioasă în Armata Română”, susținută de Cristina Brăgea, cercetător științific la Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară, și „Religia ca dimensiune a securității naționale. Coordonate istorice și dimensiuni actuale”, susținută de dr. Șerban Liviu Pavelescu, cercetător științific la aceeași instituție.

Lucrările conferinței au continuat miercuri, iar joi au loc vizite ale participanților la diverse obiective turistice, printre care Mănăstirea prahoveană Ghighiu.

Conferința militară a Capelanilor Șefi din țările membre NATO și ale Parteneriatului pentru Pace este organizată de Secția asistență religioasă din cadrul MApN împreună cu Comandamentul European al Forțelor Armate ale Statelor Unite ale Americii (USEUCOM), conchide sursa citată.