ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un nou-născut suferind de stenoză pulmonară critică a suferit miercuri, la opt zile după ce s-a născut, o intervenție de urgență, procedura fiind realizată pentru prima oară în România.

Echipa medicală care a tratat bebelușul a fost condusă de dr. Basil Thanopoulos și de dr. Dan Deleanu, medici primari cardiologi, conform unui comunicat al Centrelor de Excelență ARES transmis joi AGERPRES. 
 
"Intervenția este într-adevăr una extrem de complicată și de riscantă, având în vedere vârstă fragedă a pacientei, însă a fost singura opțiune de salvare a vieții nou-născutului. În lipsa manevrei, acesta ar fi murit în câteva zile. Procedura a constat în introducerea unui cateter cu balon în capăt în vena femurală, cu scopul final de dilatare a balonului în interiorul valvei pulmonare stenozate. Manevra a reușit deschiderea valvei și, implicit, a îmbunătățit considerabil circulația cardiacă a copilului, cât și prognosticul final", a afirmat dr. Basil Thanopoulos, medic primar cardiolog la Centrele de Excelență ARES, potrivit comunicatului citat.

Bebelușul s-a născut pe data de 9 iunie într-o maternitate privată din București. Simptomele prezenței malformației s-au făcut simțite a doua zi. Miercuri dimineață nou-născutul a fost transferat la ARES cu ambulanța, unde a suferit intervenția care a durat aproximativ două ore. Ulterior, bebelușul a fost transferat în siguranță la maternitatea de proveniență, însoțit de echipajul SMURD și de echipa de neonatologi.

Nou-născutul va rămâne internat în maternitate șapte zile, timp în care se va afla sub monitorizare continuă și terapie medicamentoasă.

Stenoza critică a valvei pulmonare reprezintă o îngustare severă a valvei menționate care, în mod normal, permite trecerea sângelui din ventriculul drept în plămâni, prin artera pulmonară.