ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O tentativă de revocare a legii care incriminează homosexualitatea în Singapore a fost respinsă de un tribunal, punând capăt presiunilor organizațiilor LGBT din orașul-stat, potrivit BBC

Înalta Curte a respins recursurile înaintate de trei bărbați homosexuali – un doctor ieșit la pensie, un DJ și un activist pentru drepturile homosexualilor – care au încercat să argumenteze că vechea lege din era colonială ar fi neconstituțională.

Președintele completului de judecată a afirmat că legea respectivă este „importantă prin faptul că reflectă opinia și convingerile generale” din Singapore. 

Sub incidența Secțiunii 377A, bărbații găsiți vinovați de acte homosexuale în spațiul public sau privat riscă până la doi ani de închisoare. 

Vorbind în afara tribunalului, avocatul unuia dintre reclamanți, M Ravi, a declarat că este „foarte dezamăgit” de decizie, considerând că aceasta „lezează conștiința și este foarte arbitrară”.

Recursurile înaintate de cei trei sunt cele mai recente încercări de abrogare a Secțiunii 377A, după ce, în 2014, Curtea de Apel a respins o încercare similară a unui cuplu de homosexuali.

Deși autoritățile din Singapore rareori aplică Secțiunea 377A, introdusă în anul 1938 de conducătorii coloniali britanici, liderii din Singapore, inclusiv actualul premier, au refuzat să o revoce, afirmând că reflectă valorile conservatoare ale societății din orașul-stat.

În decizia de luni, tribunalul a reiterat această opinie, motivând că neaplicarea legii în cazul relațiilor homosexuale consensuale care au loc în spațiul privat nu face ca legea să fie redundantă.

Curtea a concluzionat că legea este constituțională, întrucât nu încalcă articolele privind egalitatea și libertatea de exprimare. 

În prezent, 70 de țări incriminează relațiile dintre persoane de același sex.