ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE: Dacian Cioloș a declarat în ultimul mesaj adresat pe facebook că moțiunea este necesară și va fi evitată doar dacă Florin Cîțu își va da demisia:
 
„Cele 80 de voturi ale USR PLUS care au ajutat la formarea actualei majorități sunt astăzi semnături pe moțiunea de cenzură pe care am anunțat-o aseară, după demiterea abuzivă și lipsită de temei a ministrului Stelian Ion. 

Îi invităm alături de noi pe toți  parlamentarii responsabili și interesați ca această criză politică declanșată de un prim-ministru iresponsabil să dureze cât mai puțin. 

Cerem celorlalte forțe politice să nu intre în tergiversări și jocuri politicianiste, să depunem și să votăm urgent moțiunea. E momentul să vedem dacă discursul se transpune în fapte.

Florin Cîțu trebuie să plece.

Este o moțiune necesară și poate fi evitată doar dacă Florin Cîțu își dă demisia de onoare sau Coaliția îi retrage sprijinul politic”, a transmis Cioloș
 
Dacian Cioloș, copreședintele USR PLUS, a fost cel care a anunțat, la finalul ședinței Biroului Național, că formațiunea din care face parte va vota o moțiune de cenzură. ActiveNews a scris despre încercările de a se desființa SIIJ și a controla Justiția, fapt care ar provoca ruperea coaliției USR-PLUS-PNL-UDMR.

„Decizia Biroului Național al USR PLUS din această seară este că vom susține o moțiune de cenzură împotriva premierului Florin Cîțu.

USR PLUS anunță că își retrage sprijinul politic pentru premierul Cîțu, care a aruncat țara în criză politică. USR PLUS nu a girat și nu va gira niciodată jaful din bani publici, în nicio formulă de guvernare.

Cerem Coaliției să ia act de lipsa unei majorități care să susțină Cabinetul Cîțu și solicităm declanșarea de urgență a negocierilor în Coaliție pentru desemnarea unui nou premier care să formeze un nou guvern. 

În situația în care discuțiile din Coaliție vor eșua în propunerea unui nou premier, USR PLUS va susține o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu.

Ministrul Stelian Ion este propunerea USR PLUS pentru Justiție în viitorul guvern și are tot sprijinul nostru pentru continuarea reformei din justiție, inclusiv desființarea SIIJ și numirile procurorilor-șefi, procese întrerupte de iresponsabilitatea premierului Cîțu. 

Biroul Național a decis convocarea Comitetului Politic în data de 11 septembrie”, a transmis Dacian Cioloș.

Iată cum a răspuns Marcel Ciolacu, liderul PSD, cu privire la moțiunea de cenzură:

„Dacă USR PLUS vrea ca acest guvern să pice, își dau toți demisia. Și tot guvernul pleacă! 

PSD va depune moțiunea de cenzură când vom avea cele 234 de semnături necesare trecerii ei. Azi, ne mai lipsesc 30. 

Îi așteptăm pe cei din USR PLUS să termine cu baletul și să semneze. 

În nici un caz nu vom accepta ca dorința românilor de a scăpa de acest guvern ticălos să fie folosită de USR PLUS ca obiect de șantaj între partidele din Coaliție”.

Din partea coaliției, Kelemen Hunor a dat de înțeles că UDMR se pronunță împotriva unei moțiuni de cenzură:

„Adică, dacă noi vom accepta fără niciun amendament proiectul ministrului Stelian Ion, atunci ei vor fi de acord cu 'Saligny', ceea ce nu am acceptat nici noi, nici premierul Florin Cîțu. Și am spus că este un proiect nu pentru PNL, nu pentru UDMR, nu pentru PSD, și nu pentru USR, este un program național pentru fiecare om, pentru fiecare comunitate, de aceea nu e momentul să intrăm în alte discuții", citează Agerpres.

Pe de altă parte, președintele PNȚCD, Aurelian Pavelescu susține că moțiunea ar fi un plan pregătit „de afară”, în vederea alegerilor din 2024:

„Demiterea lui Stelian Ion, un avorton politic și profesional, de alt avorton, Cîțu, este doar o chestiune de suprafață. Cauzele sunt mai profunde. Este vorba despre Dacian Cioloș și filiera franceză, care doresc să fure startul alegerilor prezidențiale din 2024! Și cum ar putea s-o facă, dacă nu cu șah la Iohannis, grăbirea scoaterii din jocul de putere, cu gruparea lui cu tot? Să explic. 

Cioloș vrea să devină Președinte USR și candidat la Președinția României în 2024. Singura șansă, îngroparea PNL și scoaterea din schemă cât mai curând a lui Iohannis, trimiterea lui la pensie mai devreme cu doi ani, știut fiind că președinții la al doilea mandat nu mai au nicio putere cu un an înainte de expirare”, a scris Pavelescu. 
 
Totul a pornit după ce Premierul Florin Cîțu a demis din nou fără consultare în cadrul coaliției de guvernare un ministru din partea USR-PLUS, pe Stelian Ion de la Justiție, pe fondul disensiunilor privind obsesia politică a desființării SIIJ în țara cu cea mai „independentă” justiție, relevă Știri pe Surse.