ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Twitter se pregătește de revenirea lui Donald Trump , în timp ce Elon Musk își finalizează achiziția și preia platforma , potrivit  TheGuardian.

Site-ul de socializare l-a eliminat definitiv pe Trump în ianuarie 2021, afirmând că tweet-urile fostului președinte au fost „foarte probabil să încurajeze și să inspire oamenii să reproducă actele criminale care au avut loc la Capitoliul SUA la 6 ianuarie 2021".

„Cred că nu a fost corect să îl interzicem pe Donald Trump", a declarat directorul executiv al Tesla la o conferință a Financial Times în luna mai. „Cred că a fost o decizie greșită din punct de vedere moral și extrem de prostească".

Apărătorii drepturilor civile avertizează că schimbările propuse de miliardar, care sunt deocamdată vagi, dar care se concentrează pe moderarea mai puțin atentă a conținutului în numele „libertății de exprimare", riscă să facă din platformă „un motor supraalimentat de radicalizare". Permiterea revenirii lui Trump, în special, ar putea avea un impact uriaș asupra conținutului.

În perioada în care a fost prezent pe platformă, fostul președinte a adunat peste 88 de milioane de adepți. El a împărtășit misive ciudate și grosolane, precum și apeluri aparente tulburătoare la violență împotriva presei, tweet-uri care au influențat piața despre companii și amenințări cu un război nuclear. Experții spun că, dacă i s-ar permite să se întoarcă, i-ar amplifica influența într-un moment în care firmele de social media se luptă deja să înăbușe dezinformarea electorală.

„Musk a arătat clar că va anula standardele comunității și liniile directoare de siguranță ale Twitter, îl va reinstitui pe Donald Trump împreună cu zeci de alte conturi suspendate pentru violență și abuz și va deschide porțile dezinformării", a declarat Angelo Carusone, președintele grupului de advocacy Media Matters for America.

Media Matters și o coaliție formată din alte 26 de grupuri pentru drepturile omului au publicat o scrisoare în care cer agenților de publicitate de pe Twitter să boicoteze platforma în cazul în care achiziția lui Musk duce la politici mai permisive în ceea ce privește discursul instigator la ură și dezinformarea, avertizând că preluarea "va continua să ne otrăvească ecosistemul informațional și va fi o amenințare directă la adresa siguranței publice".

În orele premergătoare finalizării tranzacției, Musk a încercat să contacteze agenții de publicitate și să îi asigure că dorința sa de a promova libertatea de exprimare nu va avea ca rezultat transformarea companiei într-un "infern al tuturor, în care se poate spune orice fără consecințe".