ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


"Barajul republican” ridicat în grabă pentru a bloca calea partidului lui Marine Le Pen a funcționat atât de bine, încât este Noul Front Popular, această alianță a partidelor de stânga, care a iesit pe primul loc la aceste alegeri legislative!
 
Rezultat: într-o Franță care nu a fost niciodată atât de dreapta – alegerile europene și primul tur al alegerilor legislative au demonstrat din plin acest lucru – Emmanuel Macron va numi un guvern de stânga, se arată într-un editorial publicat de Le Figaro, în traducerea mariustucă.
 
 

Consecință: stânga câstigă . În seara primului tur, foarte puțini au crezut asta. Strategii lui Macron, cu primul ministru Gabriel Attal în frunte, au explicat doct ca nu există niciun risc în a vota Frontul Popular, care nu poate câștiga! Rezultat: într-o Franță care nu a fost niciodată atât de dreapta – alegerile europene și primul tur al alegerilor legislative au demonstrat din plin acest lucru – Emmanuel Macron va compune guvernul la stânga.

Președintele se poate bucura că și-a câștigat pentru a treia oară meciul împotriva lui Marine Le Pen.
 
Chiar dacă pierde zeci de deputați, tabăra lui rezistă mult mai bine decât se aștepta. Dar această victorie de o noapte nu ar trebui să ne facă să uităm haosul care iese la iveală. „ Clarificarea” pe care a cerut-o scufundă Franța și, fără îndoială, pentru o lungă perioadă de timp, în cea mai mare confuzie. Măsurată în ceea ce privește consecințele ei, decizia sa, născută dintr-o rană narcisică pe care întreaga țară este chemată să o repare, rămâne o nebunie pură pentru care, în fața Istoriei, va purta responsabilitatea.
 

Pentru că rezultatele sunt acolo: Adunarea Națională, mâine, va fi mai neguvernabilă decât ieri.
 
Emmanuel Macron a pierdut majoritatea relativă. Condamnat să caute o coaliție, el scapă doar de încercarea coabitării cu Jordan Bardella pentru a trece la cea al coabitării cu un bloc de stânga în care grupul lui Jean-Luc Mélenchon ia partea leului.

Va fi nevoit să cedeze frâiele puterii unui personaj ales de extremistul de stânga Jean-Luc Mélenchon? Ar fi o catastrofă politică pentru el și un dezastru pentru țară. Va reuși, împotriva lui Jean-Luc Mélenchon, să compună o mare majoritate cu socialiștii și ecologistii la guvernare? În orice caz, ar trebui să plătească prețul: împreună, socialiștii și ecologiștii cer deja abrogarea reformei pensiilor, revenirea impozitului pe avere și suspendarea legii imigrației. 

Atenție la șoc în schimb! În această pauză democratică fierbinte deja furia alegătorilor RN care simt că li s-au furat alegerile, dar și frustrarea acestor francezi de centru și dreapta ostili Marinei Le Pen care nu se simt însa socialisti  …

Pe acest câmp de ruine în care RN-ul pare a fi un impas, unde „clarificarea” macronistă duce în cele din urmă spre stânga, rezistența bună a dreptei este bogată în lecții. Le deschide o perspectivă celor care nu sunt mulțumiți de niciunul.

Un lucru este cert: Franța se instalează, și de mult timp, într-o perioadă de instabilitate politică de care Republica a V-a părea să o protejeze.
 
 
Nebunie totală în Paris
 
"Am câștigat!" Mii de persoane au sărbătorit duminică seara în Place de la République din Paris victoria surprinzătoare a Noului Front Popular la alegerile legislative, o "ușurare" pentru această mulțime de stânga, chiar dacă scorul Rassemblement National este un motiv de îngrijorare pentru viitor, relatează AFP, citat de Știripesurse.

La ora locală 20.00 fix, strigăte de bucurie din ce în ce mai puternice răsunau în Place de la République, unde erau deja prezente sute de persoane, inițial pentru un miting împotriva dreapta”.

"Asta îmi dă speranță. Nici măcar nu am votat încă, nu am vârsta necesară", declara Jihan, în vârstă de 17 ani, cu un zâmbet larg pe față.

Apoi, mulțimea a început să scandeze tare și răspicat, în cor și bătând din palme: "Siamo tutti antifascisti" (toți suntem antifasciști).

"Am crezut că vom fi furioși. Iar în final suntem foarte fericiți, așa că ne strigăm bucuria. Îmbrățișăm persoane pe care nu le cunoaștem", s-a mirat Fabio de la Fontaine, în vârstă de 21 de ani.


Spre surprinderea tuturor, alianța partidelor de stânga s-a clasat pe primul loc, conform primelor estimări, în fața taberei prezidențiale a lui Emmanuel Macron și a Rassemblement National, pe locul al treilea, niciunul dintre blocuri neobținând majoritatea absolută.

În Place de la République, unde atmosfera a fost inițial foarte prietenoasă timp de câteva ore, în cursul serii forțele de ordine au fost atacate, a declarat pentru AFP o sursă din poliție.

Potrivit Poliției, au fost prezente 8 000 de persoane duminică seara la Paris. Manifestații au avut loc și în Bordeaux și Lille.

În Place de la République, Nicolas Notis ținea în mână un mare drapel francez: "Adevărata Franță este cea care luptă împotriva fascismului, cea care luptă împotriva capitalismului", a insistat acest inginer în vârstă de 28 de ani.

Doria Ducly Benglia a plâns după anunțarea rezultatelor. "Am învins fascismul astăzi, este o zi istorică", a spus tânăra de 29 de ani. Astăzi, ea spune că este fericită pentru mătușa ei care are permis de ședere, pentru mama ei care a venit din Algeria și pentru tatăl ei italian.

Cu steagul ucrainean înfășurat în jurul corpului, Antonina Gain este "extrem de fericită de rezultate". "Este o victorie pentru mine și pentru Ucraina", spune tânăra franco-ucraineană.

"O majoritate pentru RN ar fi fost un dezastru pentru livrările de arme și pentru susținerea Ucrainei în general", a declarat tânăra de 24 de ani, asigurându-ne că rezultatul alegerilor din Franța este urmărit cu atenție în țara sa aflată în război cu Rusia.

Cu toate acestea, în ciuda zâmbetelor de pe chipuri, a cântecelor de victorie și a ușurării acestei mulțimi numeroase, adesea formată din tineri, bucuria a rămas atenuată pentru unii, chiar "tăcută".

Yvan Grimaldi, un asistent social în vârstă de 61 de ani, a declarat că este "ușurat, dar nu total mulțumit" "Nu am văzut sfârșitul extremei drepte în Franța, i-am oprit pentru o vreme, dar nu s-a terminat încă".

Elise Larcher, 19 ani, din Seine-et-Marne, a declarat despre rezultatul partidului de extremă dreapta: "Suntem pe jumătate ușurați și pe jumătate speriați, pentru că este încă un scor foarte istoric".

"În realitate, este înspăimântător, pentru că am impresia că la fiecare alegere, RN devine mai puternic și, de fiecare dată, reușește să găsească o portiță", a deplâns Valentine, 23 de ani.

Prietena ei Charlotte, la rândul ei, mizează pe trei ani de "bătălii infernale", referindu-se la absența unei majorități absolute în Adunarea Națională.

"Și s-ar putea să nu se termine bine", spune ea, referindu-se la alegerile prezidențiale din 2027 și la venirea la putere a RN, "potențial", se teme ea.

"Cred că, în calitate de tineri, avem responsabilitatea de a continua să luptăm", conchide Valentine.