ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Germania a avertizat marți Israelul că ar fi o „mare greșeală" să introducă pedeapsa cu moartea pentru cei vinovați de uciderea unor cetățeni israelieni, după ce un comitet ministerial a susținut propunerea aceasta, scrie TheCitizen.

Ministrul de externe Annalena Baerbock, după discuții cu omologul său israelian Eli Cohen la Berlin, a declarat că „considerăm deosebit de îngrijorător planul de a introduce" pedeapsa capitală.

„Ne opunem cu fermitate pedepsei cu moartea și ridicăm această problemă în întreaga lume", a declarat ea la o conferință de presă alături de Cohen. Duminică, comisia ministerială israeliană pentru legislație a susținut un proiect de lege care ar introduce această pedeapsă, care făcea parte dintr-un acord de coaliție încheiat între premierul Benjamin Netanyahu și un partener politic de extremă-dreapta.

Acesta prevede că o persoană care ucide un cetățean israelian „din rasism sau din ostilitate față de grupul său... și care urmărește să dăuneze statului Israel și reînnoirii poporului evreu pe pământul său, va fi condamnată la moarte, și numai la această pedeapsă".

Baerbock a remarcat că germanii învață la școală că Israelul - deși „amenințat ca nicio altă țară de terorism" - nu a mai efectuat nicio execuție din 1962, când criminalul de război nazist Adolf Eichmann a fost spânzurat.

„Acesta a fost întotdeauna un argument impresionant pentru aceia dintre noi care au apărat Israelul pe scena internațională împotriva criticilor nedrepte. Sunt convinsă că ar fi o mare greșeală să ne rupem de această istorie", a spus ea.

Au mai existat încercări anterioare de a adopta astfel de proiecte de lege în Israel, deși cel mai recent diferă, deoarece propune o condamnare obligatorie la moarte.