ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Viitura de pe râul Prut, care s-a format pe teritoriul Ucrainei, a ajuns în România, iar, vârful maxim al acesteia se află la intrarea în țară, potrivit unui anunț venit de la reprezentanții Apelor Române.
 
„Astăzi (25 iunie – n.r.), la ora 8.00, la stația Oroftiana, se înregistrează 178 cm (aproape 2 m) peste COTA DE PERICOL și va rămâne circa două ore, după care, va intra într-o o ușoară tendință de scădere”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Apele Române.

În aceste condiții, se estimează că, în următoarele 24 de ore, unda de viitură va ajunge la Rădăuți-Prut. Acumularea de la Stânca-Costești a fost pregătită pentru a prelua una de viitură de pe râul Prut, anunță specialiștii.

Totodată, ”echipele de intervenție asigură apărarea localităților Oroftiana, Baranca și Rădăuți-Prut prin suplimentarea cu saci (20.000) și panouri mobile (500 metri liniari) a intrărilor în locuințe, cu scopul protejării populației care trăiește în lunca inundabilă a râului Prut”, se mai arată în comunicatul citat.
 
Totul are loc în contextul în care Institutul național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor (INHGA) a emis joi dimineță două avertizări cod roșu, valabile până la ora 12.00, pentru răuri din estul țării. Sunt vizate râurile din bazinele hidrografice: Jijia, Sitna, Miletin, Bahlui, aferente județelor Botoșani și Iași și Volovăț, Bașeu – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, din județul Botoșani.

De asemenea, hidrologii au prelungit până vineri, la ora 24.00, avertizarea cod roșu pentru râurile din bazinul hidrografic al Prutului, sectorul din amonte de acumularea de la Stânca Costești, în județul Botoșani. Totodată, este în vigoare un cod portocaliu de inundații, până vineri la ora 12.00, și un cod galben, valabil până vineri la ora 24.00.