ACTUALIZARE 17:24 Peste 500 de persoane au fost evacuate preventiv ori s-au autoevacuat, fiind cazate în spații ale administrațiilor locale sau la rude și prieteni ca urmare a vremii nefavorabile, informează un comunicat de presă al MAI, informeaza Agerpres.


„Angajații Ministerului Afacerilor Interne continuă misiunile pentru sprijinirea populației din zonele afectate de ploi și pentru limitarea efectelor produse de fenomenele meteorologice. Până la această oră s-a intervenit pentru salvarea/evacuarea preventivă a peste 500 de persoane. Începând din această dimineață, personalul Ministerului Afacerilor Interne acționează în 72 de localități din 16 județe (Alba, Bacău, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Covasna, Hunedoara, Harghita, Iași, Neamț, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman și Vrancea)", se arată în comunicat.
Totodată, traficul rutier este afectat pe zece drumuri naționale și șase drumuri județene. Traficul este întrerupt pe DN17B, pe raza comunei Poiana Teiului, județul Neamț, DN2N pe raza localității Jitia și DN2L, pe raza localității Soveja, în județul Vrancea și pe DN11B, în zona localității Cașinu Nou din județul Harghita.

De asemenea, circulația este blocată pe drumurile județene 174 A, din județul Suceava, 252 B, județul Bacău și 124 în județul Harghita.
 
Știrea inițială
 
Administrația Națională de Meteorologie a actualizat avertizarea meteo emisă vineri și a emis noi avertizări Cod portocaliu de ploi abundente și instabilitate atmosferică, pentru 9 județe, și Cod galben pentru 19 județe. Ministerul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a convocat, începând cu ora 10:00, comandamentul de inundații în sistem de videoconferință cu autoritățile locale din județele aflate sub avertizări meteorologice de ploi abundente, anunță Antena3.ro.

Potrivit meteorologilor, sâmbătă, între orele 10:00 și 23:00, local în Moldova, precum și în zona Carpaților Orientali și Meridionali temporar va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă de 50 l/mp și izolat 60-70 l/mp, fiind emis Cod portocaliu pentru județele Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Bacău, Covasna, Harghita, Brașov și Sibiu.

ANM precizează că manifestări ale instabilității atmosferice vor fi și în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse și pentru intervale mai scurte de timp. 

Totodată, de sâmbătă, ora 10:00, până duminică, ora 6:00, va fi în vigoare o avertizare Cod galben pentru 19 județe (Vaslui, Galați, Brăila, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Gorj, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Harghita, Mureș, Bistrița Năsăud și Maramureș). 

„În intervalul menționat, în Moldova, local în Transilvania și Maramureș, precum și în jumătatea de nord a Munteniei și în zona montană a Olteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse cu caracter torențial, descărcări electrice și intensificări ale vântului cu aspect de vijelie. Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă de peste 20-25 l/mp și izolat 40 -50 l/mp", menționează reprezentanții ANM.
 
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat, sâmbătă, că s-a decis evacuarea a 132 de persoane din comuna Farcașa din județul Neamț, în condițiile în care accesul în localitate este restricționat încă de noaptea trecută, potrivit mediafax.ro.

„Intervențiile momentane care sunt în desfășurare și care sunt extrem de importante sunt cea din județul Neamț, comuna Farcașa, unde am decis să evacuăm 132 de persoane, având în vedere că accesul în localitate de azi-noapte a devenit restricționat și este doar pietonal. Există risc acolo ca situația să se agraveze și atunci am preferat evacuarea din timp pentru ca altfl evacuarea s-ar putea să fie imposibilă în cazul în care apar inundații și probleme mai grave în zonă”, a declarat Raed Arafat, la ședința comandamentului de inundații de la Ministerul Afacerilor Interne.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews