ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



In Romania anului 2016, există și oameni invizibili. Cel puțin așa îi consideră statul pe românii fără acte, care nu primesc asistență medicală, nu au dreptul la educație și nici nu pot munci.

O femeie din județul Iași încearcă de câțiva ani să-și înregistreze cei trei copii. Nu poate pentru că nici ea nu are acte iar procedura legală este complicată. Cu sprijinul primăriei, a plătit 1.500 de lei pentru expertiză medico-legală, taxe juridice și drumuri în județul Galați, unde s-a născut. Acum așteaptă ca instanța să decidă că poate fi înregistrată. Câți alții sunt în aceeași situație nu știe nimeni.

Pentru statul român, Veronica Viziteu și cei trei copii ai săi, cu vârste între 3 și 8 ani, nu există. Pentru că mama nu a avut niciodată acte, cei mici nu sunt nici ei înregistrați. Nu merg la școală sau la grădiniță, nu primesc alocație, nu sunt în evidența niciunui medic, transmite digi24.ro.

„La un tratament nu au dreptul, la un spital dacă cumva se întâmplă ceva n-au dreptul, la orișice nu au dreptul”, spune Ionel Popa, tatăl copiilor.

„N-am mers nici la școală, nici la grădiniță, n-am fost înregistrată nicăieri, dacă n-am avut buletin niciodată, nici certificat niciodată n-am avut", afirmă mama copiiilor.

„Am făcut investigațiile necesare atât la organele de poliție cât și la starea civilă din județul Galati de unde provine aceasta doamnă și la medicina legală ca să se clarifice vârsta”, declară Mihai Ciobanu, avocatul primăriei Dagâța.

Legea impune o procedură complicată, costisitoare și de durată pentru cei care nu au acte și vor să le obțină. Au nevoie de dovezi despre locul în care s-au născut și de o expertiză medico-legală care să le estimeze vârsta. Cu acestea, trebuie să depună o cerere în instanță, ca să obțină un certificat de naștere. Răspunsul îl pot primi după câțiva ani iar taxele pe care trebuie să le plătească pot depăși 1.500 de lei.

„Procedura este clar una judecătorească trebuie un aviz, un proces verbal al celor de la Institutul de Medicină Legală care stipulează vârsta aproximativa, sexul, ori vârsta aproximativă, ori data nașterii aproximativă”, spune Renata Marin, șefa Stării Civile Iași

Statul român nu știe câți oameni trăiesc fără acte.