ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Executivul a aprobat în ședința de joi o hotărâre privind programul pentru corvete multifuncționale.

În prezent, Forțele Navale Române au în înzestrare patru corvete, depășite din punct de vedere operațional și tehnic. Tot joi a fost adoptat și proiectul de lege privind achiziția sistemelor americane de rachete HIMARS.

Departamentul de Stat al Statelor Unite a aprobat, în august anul trecut, vânzarea către Romania a acestor sisteme sofisticate de artilerie, care vor costa peste un miliard de dolari.

Astfel, prima corvetă va fi construită și dotată în maximum trei ani de la semnarea primului contract.
 
„Prin acest acest act normativ, practic, Guvernul stabilește condițiile și procedurile de parcurs, în vederea atribuirii unui acord-cadru și a unor contracte subsecvente aferente sau contract multianual de furnizare a patru corvete, construite și dotate la un șantier naval din România, precum și a suportului logistic inițial”,  a declarat Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

A fost introdusă și obligativitatea modernizării fregatelor tip T 22 R, aflate în dotarea navelor române.

Un alt proiect de lege adoptat în ședință vizează achiziția sistemului HIMARS.

„Prin acest document, vorbim despre achiziționarea a trei sisteme cu câte 18 instalații de lansare fiecare, incluzând, dar fără a se limita la acestea, muniție, elemente de comandă control, senzor, suport logistic, mentenanță, echipamente criptografice și cu regim special, precum și a serviciului de instruire a personalului la toate nivelurile necesare”, a spus Barbu.