ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a afirmat, marți, că instituția pe care o conduce este "mai bogată în spiritualitatea ei" prin achiziționarea unor manuscrise și documente semnate Mircea Eliade.

„Avem ocazia de a anunța achiziționarea în patrimoniul Academiei Române, în patrimoniul Bibliotecii Academiei Române, a unui tezaur aparținător moștenirii noastre culturale. Nu e un lucru simplu, n-a fost un lucru ușor de realizat, dar el s-a petrecut într-un fel natural, pentru că menirea acestei instituții, între altele, este și tezaurizarea valorilor culturii românești și universale în limitele posibilului (...). Academia este mai bogată, dar mai bogată în spiritualitatea ei.", a afirmat președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, citat de Agerpres.

Academia Română a achiziționat 17 manuscrise și documente semnate Mircea Eliade, majoritatea aparținând perioadei de adolescență și tinerețe.

Au fost cumpărate, de asemenea, câteva scrisori primite de la profesorul său Constantin Rădulescu-Motru, de la Constantin Noica și Surendranath Dasgupta, corespondență cu jurnalistul Horia Stanca din anii în care Eliade a lucrat ca angajat cultural pe lângă Legația Regală a României la Lisabona, precum și câteva schițe și desene originale semnate Mircea Eliade.

În același lot au mai fost achiziționate o copie legalizată a diplomei de bacalaureat a lui Emil Cioran și un set de 62 de scrisori alcătuind corespondența dintre Ionel Jianu și Constantin Noica în perioada 1975-1983.

Gabriela Dumitrescu, șef serviciu Manuscrise, Carte Rară al Bibliotecii Academiei Române, și-a exprimat speranța ca și alte documente Eliade să vină în patrimoniul Academiei.

"Ceea ce este important în contextul acestei achiziții este faptul că Fondul Bibliotecii Academiei Române se completează astfel și ceea ce în ani biblioteca a reușit să achiziționeze de la Mircea Handoca. (...) Acum, printr-o întâmplare fericită, am reușit să completăm, cel puțin în parte, fondul Mircea Eliade. Am spus cel puțin în parte, pentru că am înțeles că există încă manuscrise Mircea Eliade depuse de fiul lui Mircea Handoca la Casa de Licitație Historic și sperăm ca în viitor să putem achiziționa și celelalte manuscrise existente", a spus Gabriela Dumitrescu. VIDEO: