Președintele Academiei Române, prof. Ioan-Aurel Pop, a deplâns, marți, dezinteresul societății românești- grăbită și preocupată de interese trecătoare- față de trecut și de marile sale personalități, scrie Agerpres.

„Ne putem plânge de un anumit dezinteres, astăzi, deopotrivă în raport cu trecutul și cu marile personalități ale trecutului. Cine să se mai gândească astăzi, la 200 de ani de la nașterea lui, la Nicolae Bălcescu? O face Academia Română. Dar într-o societate românească grăbită, preocupată de interese trecătoare și dornică să evite tot mai mult apelul la memoria colectivă și Bălcescu și Avram Iancu și Kogălniceanu și frații Golescu și Ion Ghica și Barițiu și Bărnuțiu rămân îngropați în colbul filelor din trecut", a afirmat Ioan-Aurel Pop, la o sesiune aniversară dedicată lui Nicolae Bălcescu, organizată de Academie.

Cu toate acestea, a subliniat Ioan-Aurel Pop, la 200 de ani de la nașterea lui Bălcescu, Academia Română „e datoare să marcheze marea lui personalitate și să ne-o readucă în memorie”.

„Revoluționarii români n-au reușit atunci, la 1848 - 1849, să preia puterea statornic datorită mai ales intervenției prin forță armată a imperiilor vecine conservatoare - otoman, rus și habsburgic, dar și din cauza neînțelegerii dintre liderii unor revoluții din regiune. Pe de altă parte, nicio revoluție din Europa n-a reușit pe deplin atunci, dar 'primăvara popoarelor' a rămas ca un memento care a rodit treptat. Nicolae Bălcescu a ars ca o flacără pe altarul revoluției și a murit, în condiții vitrege, într-un colț al Europei unde odihnește și acum. El a transmis generațiilor viitoare un testament, un testament canalizat pe două direcții: construirea unei noi Europe bazate pe principiile democratice ale libertății, egalității și frăției și edificarea unei Românii moderne în care toți fii săi să poată trăi între fruntariile statului național unitar modern. Aceste direcții din testamentul lui Bălcescu nu s-au înfăptuit pe deplin nici până astăzi. De aceea lucrarea lui trebuie să ne rămână mereu în minte și s-o transmitem, dacă noi suntem umili epigoni, generațiilor următoare", a încheiat Ioan-Aurel Pop.

Academia Română a organizat marți sesiunea aniversară "Nicolae Bălcescu, 200 de ani de la naștere".

Nicolae Bălcescu (1819 - 1852), istoric, scriitor și diplomat român, rămâne unul dintre simbolurile Revoluției de la 1848. Întemeietor al istoriografiei naționale ca știință, împreună cu Mihail Kogălniceanu, Bălcescu a elaborat, din perspectiva unui istoric pasionat, studii care au vizat analiza unor subiecte îndelung dezbătute la jumătatea secolului al XIX-lea: cauzele economico-politice ale declanșării Revoluției de la 1848, izvoarele istoriei românilor, relațiile politice dintre provinciile românești și Imperiul otoman.

Academia Română l-a desemnat în 2015 membru post-mortem.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews