ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Excelența Sa, Președintele Academiei Române, istoricul Ioan Aurel Pop, a avut amabilitatea de a ne remite anul trecut un „Gând la marele praznic” al Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul Românilor.

Zi de sărbătoare milenară care se îngemănează providențial cu Ziua Națională a României, 1 Decembrie, aniversarea visului de veacuri al românimii, Marea Unire a tuturor provinciilor românești. Gândul său este categoric valabil și azi. Îi mulțumim nespus de mult și îi urăm, de asemenea, la pragul dublei sărbătoriri, La Mulți Ani Domniei Sale și instituției de prestigiu pe care o conduce! (V.R.)

Gând la mare praznic

Legătura evidentă din calendar dintre Ziua Sfântului Apostol Andrei și Ziua Națională a României și a românilor nu este întâmplătoare, ci este o împlinire a proniei cerești.

Identitatea națională românească nu se poate imagina și nici defini în afara limbii și credinței. Unitatea românilor s-a făcut prin poporul condus de „preoți cu crucea-n mână”, ca și Revoluția din decembrie 1989, când valurile de români veneau spre centrele orașelor cu prapori în frunte.

Viața noastră este credința noastră, care ne-a ghidat spre marele act de voință națională din 1918, când, la 1 Decembrie, ne-am primenit sufletele de „cel rău” și am cântat o „odă bucuriei”.

Este timpul să ne dăm seama că a rămâne fideli valorilor noastre, mai ales limbii și credinței, moștenirii clasice greco-latine și creștinismului, înseamnă a rămâne mereu noi înșine, adică români, în casa noastră numită România (vremelnic despărțită de una dintre generoasele sale încăperi, anume Moldova dintre Prut și Nistru).

Este timpul, după atâta ură și hulire, să cântăm un imn de glorie tuturor românilor.

La Mulți Ani, Români!

Ioan-Aurel Pop

Alba Iulia 1 Decembrie 1918

Vezi galeria Alba Iulia 1 Decembrie 1918