ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mă oprește telecomanda pe la unu și jumătate pe postul ăla de zic mulți că ar fi „UM” măcar niște ore din 24. Rămân, că mă ține titlul de pe burtieră, care zice ceva despre plafonarea prețului la gaz. Un înstelat într-ale economiei înfierează cu mânie capitalistă proiectul proaspăt anunțat. Cred că trecuse vreun ceas de când Teodorovici făcuse declarații pe temă chiar la ei pe post, iar proiectul e pe site-ul Ministerului de vreo 20 de ore.
 
Cică e nasol dacă se ieftinește, zice înstelatul. Am putea ajunge la mâna muscalilor cu gazele. Raționament fin, logică beton: printr-o ieftinire plus plafonare pe vreo trei ani, producătorii interni ar putea ajunge să nu mai aibă profit în România și s-ar putea căra într-o „țară normală”. Adică s-ar căra Romgaz, care are acționar majoritar statul și OMV cea de Petrom deținătoare, în care statul mai are un pachețel de acțiuni consistent. Și care astea două produc cam 95% din gazul intern. Nicio referire la asta, așa cum nu e în raționamentul cel fin nici vreo referire, ca să nu zic analiză, la declarațiile ministrului finanțelor, prezente chiar la ei pe site: „Vorbim de concurență. Care concurență? Sunt doi operatori care cresc unul câte unul prețurile, iar celălalt se aliniază imediat. Investițiile asumate nu s-au realizat, dar prețul crește fără o justificare pe fond, iar dumneavoastră suferiți și economia are de suferit. Iar unii se reped imediat, de parca ar fi din altă țară, că este o practică comunistă. Eu nu am avut nicio legătură cu comunismul.”. 
 
Așa cum nu e nici vreo referire în raționamentul cel fin, cu logică beton, la calendarul de „liberalizare”a prețurilor la gaz și electricitate impus României.  Ăla de ne-a făcut să ne vindem scump nouă înșine gazul și curentul produs în sistemele construite de statul român pe cheltuiala noastră. Sau vreo referire asupra temerii care planează pe subiect, cum că o măsură de plafonare și ieftinire ne-ar putea aduce un „infringement” din partea forurilor europene. 
 
Dar, oare, chiar trebuia să mă aștept la o analiză echilibrată și corectă? Ioc manipulare, ce mai...