ACTUALIZARE 21: 23 Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, miercuri seara, într-o conferință de presă, că nu este intimidată de solicitarea de demisie „imediată" formulată de Klaus Iohannis, chiar dacă aceasta ar veni cu riscul fabricării unor dosare penale. Carmen Dan l-a ironizat pe Klaus Iohannis, după ce președintele a afirmat că „imediat înseamnă imediat”.

„O analiză va fi prezentată mâine premierului. MAI realizează de fiecare dată astfel de analize dupa eveniente de anvergură. Nu este nicio surpriza pentru nimeni, cu atât mai puțin pentru mine, când domnul președinte îmi cere demisia. Nu ma intimideaza astfel de cereri urgente, nici chiar in situatia in care acestea sunt dublate de riscul unor dosare penale. O demisie din functie mi-o voi depune numai atunci cand partidul din care fac parte mi-o va cere. Am discutat cu doamna prim-ministru si ma vad nevoita sa il dezamagesc: nu-mi voi da demisia nici imediat, nici imediat", afirmă Carmen Dan.
 
Știrea inițială

Președintele Klaus Iohannis solicită demisia ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu și a ministrului de Interne, Carmen Dan, după scandalul iscat în străinătate la alegerile europarlamentare și la referendum. Într-o declarație susținută la Palatul Cotroceni, Iohannis a salutat votul românilor la Referendum, dar a încheiat abrupt cu cererea de demitere a celor doi miniștri. „Nu Iohannis m-a numit ministru, avem lucruri mai importante de făcut”, i-a replicat ulterior Teodor Meleșcanu președintelui.

„Foarte mulți lideri europeni au apreciat pozitiv rezultatele referendumului. Acest referendum este de multă vreme încoace primul referendum din Uniunea Europeană care a reușit datorită vouă dragi români și aceste felicitări le-am primit în numele românilor, în adevăratul sens al cuvântului.

Repet ceea ce am spus și cu alte ocazii în ultimele săptămâni. În Europa, românii contează. În Europa, România contează. După rezultatele de la referendum ați primit felicitări de la cei mai importanți lideri europeni.

Între timp numărătoarea se apropie de sfârșit. Avem deja confirmate date care sunt foarte bune pe ambele întrebări de la referendum”, a spus Iohannis.

Anunțul vine în contextul în care PSD a pierdut alegerile europarlamentare, iar președintele a cerut demisia Guvernului.

”Nu trebuie să trecem cu vederea problemele grave apărute în timpul votării. În organizarea acestor două tururi de scrutin, europarlamentare și referendum, și în țară mulți români au fost revoltați că au stat la coadă, că au fost puține cabine, ștampile. „Se vede că întreaga organizare a fost pregătită pentru inhibarea votului, nu încurajarea votului. Am spus înainte de 2 mai că PSD se pregătește de boicotarea referendumului”, a spus Iohannis.

Președintele a anunțat că va înființa o comisie mixtă care va începe să lucreze la Administrația Prezidențială. „Rolul e să identifice problemele și să găsească soluții”, a precizat Iohannis.

„Cei care nu au organizat corespunzător sau chiar intenționat prost trebuie să plătească cu funcția. Vorbesc de urmarea politică. Că ulterior se găsesc și alte probleme, o vom discuta după ce va exista prima analiză.

Fiindcă nu au știu să demisioneze, solicit demiterea imediată a ministrului de Externe și a ministrului de Interne. Imediat însemnând imediat”, a încheiat președintele Klaus Iohannis.
 
”Domnul președinte are dreptul să își exprime orice opinii. Chestiunea când vorbim de o demitere trebuie să avem și o bază pentru a cere demisia cuiva, nu doar pe bază de gânduri, întrebări presiuni și așa mai departe. (…) Nu e vorba de date mincinoase, pur și simplu vinovat de votul în străinătate este practic președintele Iohannis care la 2 săptămâni după ce am stabilit care sunt secțiile de votare la propunerea ambasadelor și la solicitările unor misiuni diplomatice de către un număr semnificativ de cetățeni români și am ajuns la numărul de 441, după două săptămâni dânsul a anunțat că face referendum în aceeași zi. În consecință din 2 secunde care durează votul în general în cabină, având referendum băgat peste votul parlamentarilor europeni, s-a ajuns în jur de 6-7 minute votul și practic nu au putut să voteze toți oamenii mai ales în secțiile aglomerate”, a declarat la Antena 3 Teodor Meleșcanu.

El a mai spus că principala preocupare a anchetei pe care o face MAE este în ce măsură evaluările au fost reale.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews