ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu și președintele Senatului, Nicolae Ciucă, au participat la ceremonia organizată la Constanța, cu ocazia Zilei Marinei Române, relatează Antena3.
 
Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, în Constanța, în discursul susținut de Ziua Marinei, că România va susține Ucraina „cât va fi necesar” și că va oferi Kievului atât sprijin politic cât și sprijin „practic multidimensional”, semnalează și Știripesurse.

Iată ce a declarat Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Marinei Române:

"Îmi face o deosebită plăcere să fim împreună în această zi de sărbătoare, dedicată marinarilor militari și civili.

Este emoționantă prezența atât de multor oameni la aceste ceremonii prilejuite de Ziua Marinei Române, care sunt deja o tradiție așteptată, în fiecare an, cu multă bucurie.

Ziua de 15 august a devenit, iată, un prilej de a ne reaminti de simbolurile națiunii noastre, care ne inspiră să fim mai aproape unii de alții și să înțelegem, din nou, cât de puternici putem fi împreună, pentru a ne construi un viitor mai bun.

Dragi marinari, aveți admirația și recunoștința noastră pentru devotamentul și demnitatea cu care purtați drapelul României pe mările și oceanele lumii.

Profesia dumneavoastră vă definește ca oameni care au ales un mod de viață presărat cu provocări și sacrificii, dar și cu satisfacții pe măsură.

Gândurile noastre de prețuire și gratitudine se îndreaptă astăzi și către cei care și-au dedicat viața și au făcut suprema jertfă sub pavilionul național. Aducem, astfel, un pios omagiu eroilor mărilor și oceanelor.

Doamnelor și domnilor, ne aflăm în vecinătatea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, iar recentele escaladări, inclusiv atacul asupra infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre, în apropierea apelor teritoriale și a țării noastre, reprezintă riscuri semnificative la adresa securității în Marea Neagră.

Acest context subliniază provocările cu care ne confruntăm în Europa, dar și relevanța României ca pilon de stabilitate regional. Importanța strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea spațiului euroatlantic este astăzi incontestabilă, așa cum a fost subliniată și la Summitul recent al Alianței Nord-Atlantice de la Vilnius.

România reprezintă un centru important de greutate al posturii întărite de descurajare și apărare a NATO, iar prezența și activitatea celor 5.000 de militari aliați în țara noastră demonstrează pe deplin unitatea, solidaritatea și angajamentul nostru neclintit, ca Aliați, față de prevederile Tratatului Nord-Atlantic, inclusiv în ceea ce privește apărarea colectivă.

Militarii români și Aliați se instruiesc și își consolidează aici, la Marea Neagră, capacitatea de a avea acțiuni militare în comun, în deplină compatibilitate.

Demonstrăm astfel că suntem hotărâți să ne sprijinim și să ne apărăm reciproc în cadrul NATO. Le mulțumesc și cu această ocazie militarilor din Statele Unite ale Americii, Franța, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Țările de Jos, Spania, Macedonia de Nord și Luxemburg pentru prezența lor în țara noastră.

România, ca membră a NATO, se bucură în prezent de cele mai solide garanții de securitate, din dubla postură a țării noastre de beneficiar și, totodată, de contribuitor important la îmbunătățirea securității regionale și euroatlantice.

În același timp, alături de ceilalți Aliați din NATO, România va continua să susțină Ucraina cât va fi necesar, în lupta sa pentru pace și libertate", a transmis președintele.

Și Marcel Ciolacu a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Marinei Române:

"Sunt bucuros să mă aflu astăzi, la Constanța, în această zi cu totul specială, invitat la ceremonia organizată cu prilejul Zilei Marinei Române și a Forțelor Navale Române.

Sfânta Maria să îi ocrotească pe marinari, pe toți cei care își sărbătoresc ziua onomastică și poporul român”, a transmis Ciolacu.

La ceremonie au mai fost prezenți Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, dar și șeful Statului Major.

Ceremonia de la Constanța a început  cu ridicarea pavilionului, geacului și a marelui pavoaz la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului Național al României și cu executarea a 21 de salve de tun, conform tradiției marinărești.
 
VIDEO: