ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Președintele Klaus Iohannis susține că România nu va trimite combatanți în Ucraina. Declarațiile președintelui vin în contextul în care președintele Franței, Emmanuel Macron, a spus că NATO ar trebui să trimită trupe terestre în Ucraina, transmite Știripesurse.

”O posibilă trimitere de combatanți în Ucraina, nu poate fi luată în considerare sub mandat NATO, pentru că Ucraina nu este aliat NATO. În rest, dacă există înțelegeri bilaterale între un stat și Ucraina pe orice temă, atunci aceste chestiuni țin strict de înțelegerea între cele 2 țări. România nu va trimite combatanți în Ucraina, noi sprijinim Ucraina în foarte multe feluri și vom continua așa cum am făcut-o până acum. România este alături de Ucraina și de ucraineni.”, a spus Klaus Iohannis.

 
Comunicatul integral:

Bună ziua!

Mă bucur să îl primesc astăzi, la Palatul Cotroceni, pe Președintele Muntenegrului, domnul Jakov Milatovic. Bine ați venit în România! Mister President, welcome!

Domnul Președinte este un foarte bun prieten și cunoscător al României. A activat câțiva ani profesional chiar în țara noastră.

Am discutat astăzi despre stadiul relației noastre bilaterale și perspectivele consolidării acesteia, precum și despre parcursul european al Muntenegrului și modul în care România poate și dorește să sprijine acest parcurs.

Am abordat, totodată, și situația de securitate din regiune, în contextul în care au trecut mai bine de doi ani de la declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

În plan bilateral, am subliniat importanța intensificării dialogului politic și sectorial. Creșterea investițiilor și a schimburilor comerciale dintre țările noastre este un deziderat comun, dar, la ora actuală, acestea sunt încă departe de potențialul lor real. În acest sens, am subliniat interesul pentru dezvoltarea cooperării în domenii sectoriale de interes comun, care, sigur, să aducă beneficii tangibile pentru cetățeni, sectoare cum ar fi agricultura, afaceri interne, turism, energie, cultură, dar și multe altele.

L-am felicitat pe Președintele Milatovic pentru progresele făcute de țara sa, de la preluarea mandatului de Președinte, pe calea reformelor necesare în procesul de aderare la Uniunea Europeană și am încurajat continuarea în ritm susținut a implementării reformelor, în vederea finalizării cât mai rapide a procesului de negociere.

L-am asigurat pe domnul Președinte ferm de sprijinul pe care România îl acordă și pe care îl va acorda în continuare integrării europene a Muntenegrului și de disponibilitatea de a oferi experiența noastră în domeniile de negociere. Credem că, în acest fel, putem să contribuim la creșterea ritmului acestor discuții.

În ceea ce privește agenda de securitate, am salutat măsurile ferme luate de Muntenegru, de la începutul războiului din Ucraina, ca răspuns la agresiunea militară a Rusiei, în special în ceea ce privește alinierea la deciziile Uniunii Europene în domeniul politicii externe și de securitate, inclusiv cu privire la sancțiuni.

Am avut și un schimb de opinii cu privire la reconstrucția Ucrainei, reconfirmând intenția României de a participa la acest proces.

Am abordat, totodată, consecințele și impactul războiului asupra păcii și stabilității în regiunea noastră.

În ceea ce privește Republica Moldova, am evidențiat eforturile autorităților de la Chișinău în combaterea efectelor războiului hibrid și am prezentat sprijinul consistent al României în domenii precum avansarea reformelor, întărirea rezilienței și procesul de integrare europeană.

Am agreat totodată necesitatea dezvoltării unui dialog cât mai aprofundat pe tema securității în regiunea Balcanilor. Ca parteneri în cadrul NATO, am subliniat că este foarte important să construim un spațiu comun al rezilienței împotriva dezinformării și a campaniilor maligne lansate de Federația Rusă.

L-am asigurat pe Președintele Milatovic că România va continua să sprijine Muntenegru și celelalte state din Balcanii de Vest în eforturile lor de contracarare a influențelor destabilizatoare generate sau încurajate de Federația Rusă.

În final, îi mulțumesc Președintelui Milatovic pentru discuțiile foarte consistente pe care le-am avut. Vă doresc, domnule Președinte, succes în îndeplinirea obiectivelor mandatului dumneavoastră și în eforturile pe care le depuneți în vederea avansării Muntenegrului pe calea sa europeană.

Domnule Președinte, aveți cuvântul! Mister President, you have the floor!

Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Jurnalist: Vă rog, dacă se poate un comentariu cu privire la declarația Președintelui Macron, conform căreia nu poate fi exclusă trimiterea de trupe occidentale în Ucraina, este acesta un scenariu care ar trebui discutat? Domnule Președinte, luați în calcul plecarea de la Palatul Cotroceni înainte de terminarea mandatului pentru a ocupa funcția de Secretar General al NATO, dacă veți găsi sprijin, sau ați prefera o înaltă funcție europeană?

Președintele României: Dați-mi voie să mă refer pe rând la aceste chestiuni. O posibilă trimitere de combatanți în Ucraina nu poate fi luată în considerare sub mandat NATO, fiindcă Ucraina nu este Aliat NATO. În rest, dacă există înțelegeri bilaterale între un stat și Ucraina pe orice temă, atunci aceste chestiuni țin strict de înțelegerea respectivă bilaterală. România nu va trimite combatanți în Ucraina. Noi sprijinim Ucraina în foarte multe feluri și vom continua așa cum am făcut-o până acum. Am spus-o de multe ori, și îmi face plăcere să o repet: România este alături de Ucraina și de ucraineni și vom continua sprijinul nostru atât timp cât va fi nevoie.

În ce privește NATO, știți că voi face o declarație puțin mai târziu, astăzi, la ora 17:00, și o să vă spun mai multe atunci, dar nu intenționez să îmi scurtez mandatul de Președinte.

Jurnalist: Am înțeles că există un potențial important pentru colaborarea economică. Care este sectorul pentru care vedeți o șansă mai mare? Sprijiniți Muntenegru spre calea europeană? Considerați că Muntenegru are șansă reală ca în 2028 să devină membru deplin al Uniunii Europene?

Președintele României: Noi suntem de multă vreme susținători ai Muntenegrului când vine vorba despre integrarea europeană. I-am sprijinit, îi sprijinim și, după schimbul de idei de astăzi, sprijinul nostru va deveni și mai consistent, dar sper că nu este un secret pentru nimeni că eu sunt un adept al integrării Balcanilor de Vest în Uniunea Europeană. După părerea mea, procesul durează deja de prea multă vreme, trebuie accelerat și trebuie făcut pasul hotărâtor de integrare al tuturor statelor din Balcanii de Vest care vor să fie în Uniune, cum este obligatoriu să mergem cu pași și în ce privește Moldova și Ucraina înspre integrarea europeană.

Am discutat pe larg cu domnul Președinte aceste chestiuni și mi-a prezentat ambiția de a face pasul decisiv în 2028. Personal, cred că, dacă toată lumea se străduiește, este un obiectiv realizabil. Sprijinul meu îl veți avea clar în această privință.

Iar în ce privește colaborarea sectorială, cred că sunt multe zone unde putem să facem mult mai mult împreună. Sigur, primul ar fi turismul, fiindcă mulți români deja acum merg în Muntenegru pentru concedii, dar sunt și zone care sunt foarte importante pentru noi toți, cum ar fi energie, în special regenerabile, dar și agricultură. Este important în domeniul afacerilor interne să avem o colaborare foarte strânsă și foarte bună, dar sunt și zone care țin de cultură, unde avem foarte multe lucruri în comun. Deci, iată, câte și mai câte sectoare unde putem să facem mai mult împreună.

Jurnalist: Domnule Președinte Iohannis, după terminarea mandatului, ați accepta să locuiți într-o vilă de protocol pusă la dispoziție de RA APPS? Și dacă da, ați accepta să vă mutați în vila din Bulevardul Aviatorilor, nr. 86, despre care s-a tot vorbit în ultima perioadă și pentru care, potrivit unor informații, RA APPS ar aloca până la 7 milioane de euro pentru renovare?

Președintele României: Am observat că există așa o preocupare intensă, dar este o preocupare legată de alegeri. Este o preocupare electorală a unora, nu este o chestiune de actualitate. Eu nu am solicitat o locuință pentru când va fi să fie, nici nu mi s-a oferit. Deci, tema pentru mine este una despre care citesc în gazetă.

Vă mulțumesc tuturor!

Departamentul Comunicare Publică