ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 21:00 După mai multe zile de tăcere, președintele Klaus Iohannis reacționează, din SUA, unde a participat la adunarea generală a ONU. Iohannis a anunțat că  a contramandat vizita pe care urma să o facă în Ucraina, după adoptarea legii educației în această țară, informează TVR.

Iohannis a contramandat atât vizita pe care trebuia să o facă în octombrie în Ucraina, cât și primirea șefului parlamentului de la Kiev la Palatul Cotroceni.
 
Este prima reacție a președintelui, după ce legislativul ucrainean a adoptat legea care limitează învățământul în limba minorităților naționale.
 
„În consecință, când am aflat de această lege, am contramandat vizita mea în Ucraina și am contramandat și primirea președintelui Parlamentului, care se anunțase pentru sfârșitul lunii septembrie la mine, dând astfel semnale diplomatice extrem de puternice. Anularea unei vizite prezidențiale e un semnal extrem de puternic„, a declarat Iohannis.

El a subliniat că legea educației adoptată în Ucraina contravine bunelor intenții reciproce.

„Într-adevăr, o tematică neplăcută această evoluție din Ucraina cu Legea educației. Am avut prevăzută o vizită în Ucraina pentru luna octombrie a acestui an, o vizită pe care am pregătit-o în mai multe runde de discuții cu președintele Poroșenko. Ultima rundă de discuții am avut-o cu ocazia întâlnirii NATO de la Bruxelles. Am fost foarte, foarte neplăcut surprins de evoluția din Parlamentul Ucrainei, care, fără să anunțe partenerii, și noi suntem parteneri ai Ucrainei, a promovat o lege care, după părerea noastră, contravine bunelor intenții reciproce. Practic, această lege, dacă va intra în vigoare, va limita drastic accesul minorităților la educația în limba maternă. Pe noi ne doare în acest lucru. Avem foarte mulți români în Ucraina", a afirmat șeful statului.

Iohannis a precizat că urma să meargă cu președintele Ucrainei în zona Bucovinei, unde sunt mulți români ucraineni.

„Această lege a venit într-un moment foarte nepotrivit și întreaga abordare, după părerea mea, trebuie pusă în discuție", a adăugat șeful statului.

El a arătat că s-a întâlnit pe holurile ONU cu președintele Poroșenko, căruia i-a transmis opinia despre contramandarea vizitei.

„Normal că ne-am salutat și i-am spus pe scurt aceste lucruri. I-am spus direct că nu voi face această vizită până când nu există un progres pe această lege a educației și că sunt neplăcut surprins de această evoluție, în condițiile în care domnia sa a avut o abordare, cel puțin față de mine, foarte deschisă, când vine vorba de românii din Ucraina. Am transmis această abordare pe care o am și pe căi diplomatice și iată și direct președintelui Poroșenko. Și-a continuat drumul destul de îngândurat și sper să reușim să avem o abordare care permite românilor din Ucraina, în perspectivă, să-și continue învățământul în limba română”, a conchis Iohannis.


Ucraina face pași grăbiți spre desființarea sistemului de învățământ în limba maternă, urmând ca școlile cu predare în limba română să fie închise. În România, la Sighetul Marmației, elevii liceului „Taras Șevcenko”, beneificiază de învățământ exclusiv în limba ucraineană. O spune directorul liceului, profesorul Casian Pițura, într-un interviu pentru Radio Cernăuți.

Profesorul Pițura spune că Liceul ucrainean „Taras Șevcenko” din localitatea Sighetul Marmației, Maramureș, a fost înființat în anul 1997, aniversând anul acesta 20 de ani de la fondare. „În liceu învață 185 de elevi și lucrează 19 profesori. În acest liceu toate materiile sunt studiate în limba ucraineană și aceasta datorită legislației românești care permite minorităților naționale să-și facă studiile în limba maternă”, relatează bucpress.eu.

Întrebat dacă a întâmpinat probleme din partea autorităților române, profesorul a declarat: „Nu am avut nicicând piedici din partea autorităților. Guvernul Român ne-a ajutat în permanență și acum ne susține. Cred că este un lucru normal și legea spune că minoritățile trebuie ajutate să-și facă studiile în limba maternă”.

Referindu-se la controversata Lege a Învățământului din Ucraina, prin care minoritățile naționale nu vor mai putea studia în limba maternă, directorul liceului „Taras Șevcenko” a spus că, în opinia sa, „orice minoritate, în orice stat, trebuie să aibă posibilitate prin lege să-și facă studiile în limba maternă”.

În paralel, la București, ambasadorul Ucrainei în România declară pentru TVR că autoritățile de la Kiev sunt dispuse la dialog și că îngrijorările minorității române nu se justifică. Oleksandr Bankov susține că în Ucraina, „minoritățile au până în clasa a patra educație în limba maternă, acolo unde se dorește, și că din clasa a cincea se introduce gradual învâțarea limbii ucrainene”. Ambasadorul ucrainean susține că țara sa are ca obiectiv „ameliorarea condițiilor pentru această integrare socială”.

O analiză publicată recent de istoricul George Damian arată clar situația învâțământului românesc din Ucraina, care, contrat celor spuse de diplomatul ucrainean, era oricum pe cale de dispariție.  Potrivit lui Damian, „Expresia ”școli cu predare în limba română” poate genera confuzie: nu este vorba de școli cu predare exclusiv în limba română, doar anumite materii sunt predate în această limbă, existând mai multe materii cu predare integrală în limba ucraineană și bineînțeles, studiul obligatoriu al limbii și literaturii ucrainene. În ”școlile mixte” există 2 linii de predare: cea în limba română (așa cum am arătat mai sus) și linia de predare exclusiv în limba ucraineană, elevii de etnie română studiind aici limba română ca pe o limbă străină, în jur de 2-3 ore pe săptămână”.

Reamintim că marți, președintele Radei Supreme a Ucrainei a semnat controversatul proiect de lege „Despre Învățământ”, care limitează dreptul minorităților naționale de a studia în limba maternă.  Legea urmează să fie promulgată de președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, despre care se știe că este un vorbitor de limba română. 

Comunitatea românească din Ucraina a făcut deja apel la  Poroșenko să blocheze prin veto această lege, considerând-o una care determină asimilarea lingvistică a minorităților naționale.