ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele republicii, Klaus Iohannis, a avut miercuri, 5 august, la Palatul Cotroceni, o ședință pe tema educației cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, Viceprim-ministrul Raluca Turcan, Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, a anunțat Administrația Prezidențială, citată de Mediafax.
 
La ședință au participat miniștrii Finanțelor Publice, Florin Cîțu, Afacerilor Interne, Marcel Vela, Justiției, Cătălin Predoiu, Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan, Fondurilor Europene, Marcel Boloș, Sănătății, Nelu Tătaru. De asemenea, au fost prezenți și ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, și Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

La finalul ședinței al cărei subiect principal a fost modul în care va începe noul an școlar, președintele a dat o declarație de presă în care a anunțat că noul an școlar începe pe 14 septembrie și că  majoritatea elevilor vor merge fizic la școală.

S-au anunțat următoarele decizii:
 
Pe 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar. Majoritatea elevilor vor merge fizic la școală.
 
Pentru fiecare școală au fost elaborate trei scenarii, în funcție de numărul de bolnavi din localitate.
 
Cele trei scenarii sunt: scenariul „verde”, care înseamnă că într-o localitate este mai puțin de o persoană în medie detectată în ultimele 14 zile. Scenariul galben e al doilea, cu 1-3 persoane infectate în localiate. Ultimul scenariu e cel în care se înregistrează mai mult de trei bolnavi zilnic în localitate în ultimele 14 zile. 
 
Felul în care va funcționa fiecare unitate școlară va fi decis local în fiecare județ. În funcție de situație se va decide ce scenariu se aplică.
 
Decizia dacă elevii merg la școală se ia în fiecare școală la nivel de județ, la propunerea școlii, a inspectoratului școlar, și se decide. Acestea sunt lucrurile care sunt foarte clare acum, restul se va clarifica în diferite formate interministeriale în zilele urmatoare.
 
Potrivit lui Klaus Iohannis, Bucureștiul se încadreză în scenariul verde. Majoritatea localităților intră în scenariul verde. Un număr de câteva sute de localități, la momentul acesta, intră în scenariul galben. Sunt numai 50 de localități care azi s-ar încadra în scenariul roșu.
 
În siuația în care școlile s-ar închide, părinții vor putea primi un ajutor pentru a sta cu copiii acasă. Dar dacă nu se închid total școlile, nu se poate lua o masură care să îi privească pe toți, așa că există un grup care lucrează la o strategie în acest sens, a mai precizat președintele republicii.
 
Klaus Iohannis consideră că învățământul online poate suplini varianta clasică doar pentru o perioadă limitată de timp, deoarece „pornim de la premisa că în orice localitate se va reajunge la normalitate într-un interval rezonabil de timp”.
 
Întrebat ce se va întâmpla cu sutele de mii de copii care nu au acces la internet, la un sistem online, o tabletă sau un telefon mobil, președinele a răspuns că „Guvernul și ministerul de resort lucrează cu viteză maximă la rezolvarea acestei chestiuni”.