ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 26.03/ 14:44  Președintele Klaus Iohannis a început marți consultări cu reprezentanții societății civile pe tema referendumului pe justiție. Iohannis a transmis încă de săptămâna trecută invitații reprezentanților unor organizații neguvernamentale pentru consultări, unii dintre aceștia anunțând pe Facebook că au fost invitați.

Florin Badiță, unul dintre organizatorii evenimentului „Ziua fără pantaloni" la metrou a fost și el chemat de președintele Klaus Iohannis la consultările cu societatea civilă pe tema întrebării care ar urma să fie pusă la referendumul pe Justiție. Bădiță este cunoscut și ca activist al mișcării #rezist.

„Am primit (și acceptat) o invitație de a participa la consultările Președintelui cu o parte din organizațiile din societatea civilă cu privire la oportunitatea organizării unui referendum pe justiție. Se întâmplă azi la Cotroceni. Am nevoie de părerile voastre ca sa pot veni cu un punct de vedere cât mai larg și reprezentativ. Care ar trebui sa fie întrebarea sau întrebările de la Referendumul pentru justitie? Sugestii cum sa fie formulata întrebarea?" , scrie Florin Bădiță pe Facebook.
 
Știrea inițială
 
Încă un pas în direcția organizării unui posibil referendum odată cu alegerile europarlamentare. Președintele Klaus Iohannis a convocat, pentru marți, la Cotroceni, consultări cu „o parte din organizațiile din societatea civilă” cu privire la oportunitatea organizării unui referendum pe justiție. Anunțul a fost făcut de Elena Calistru, membru al organizației Funky Citizens, scrie cotidianul.ro

„Am primit (și acceptat) o invitație de a participa la consultările Președintelui cu o parte din organizațiile din societatea civilă cu privire la oportunitatea organizării unui referendum pe justiție. Se întâmplă marți, la Cotroceni. Așa că am nevoie de inteligența voastră colectivă – voi cum simțiți acest posibil referendum deodată cu europarlamentarele? Strică, ajută? Cum ar trebui să sune întrebarea?”, a scris, vineri, pe Facebook, Elena Calistru, reprezentanta organizației Funky Citizens.

De asemenea Elena Ghioc, de la organizația „Inițiativa România”, a anunțat că a primit invitație la consultări. 
 
Într-o analiză realizată de cei de la Cotidianul, „Inițiativa România”, reprezintă „o struțo-cămilă care grupează vreo 20 de ONG-uri diverse, sub care se ascund câteva nume controversate din cei 10 ani ai regimului Traian Băsescu”.

Conform aceleiași surse, majoritatea celor care fac parte din această organizație sunt legate de slujirea a două persoanje: Traian Băsescu și Monica Macovei. Ca recompensă, aceștia ar fi beneficiat de finanțări dintre cele mai ciudate de la ambasade, consilii județene, ministere etc, dar mai ales de la Fundația Soros.
 
„Administrația Prezidențială m-a invitat astăzi la consultări pe tema referendumului pentru justiție. Consultările vor avea lor marți, 26 martie. Vă țin la curent de îndată ce aflu mai multe detalii și vă cer opinia pe cele 3 intrebări de mai jos. (…)
1)Sunteți de acord cu înăsprirea legislației penale pentru infracțiunile de corupție și de serviciu?
2) Sunteți de acord ca cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție să nu poată fi aleși în organele administrației publice locale și centrale până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării?
3) Sunteți de acord ca legile justiției și politica penală a României să fie făcute exclusiv în Parlament, după consultarea și în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția, GRECO și Comisiei Europene prin rapoartele privind Mecanismul de cooperare și verificare?
Voi ce ați vrea să transmitem Președintelui României?”, a scris Elena Ghioc pe contul său de Facebook.
 
Iohannis a anunțat săptămâna aceasta că este  „aproape hotărât” să organizeze un referendum pe data de 26 mai, când vor avea loc alegerile europarlamentare, și că alături de echipa de la Cotroceni lucrează foarte intens la acest lucru.