ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Comportamentul președintelui Klaus Iohannis din timpul campaniei electorale a atras critica misiunii speciale ODIHR (Oficiul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului) pentru evaluarea alegerilor din România.

Marianne Miko, șefa misiunii, a declarat că prin afirmarea frecventă a preferințelor politice, Klaus Iohannis a încălcat standardele internaționale și angajamentele luate de toate țările OSCE .„Președintele și-a exprimat clar, în mod frecvent, preferințele politice în intervențiile publice făcute în perioada premergătoare alegerilor. Acest lucru a dus la o estompare tot mai mare a liniei de demarcație dintre prerogativele sale oficiale și campania electorală, ceea ce reprezintă o încălcare a standardelor internaționale și a angajamentelor luate de toate țările OSCE pentru a păstra o separare clară între stat și partidele politice”, a afirmat Marianne Mikko.
 
Mai mult decât atât, experta a observat că posturile de televiziune au prezentat numeroasele conferințe de presă, ceea ce a creat avantaj pentru PNL.„Monitorizarea mass-media este un element esențial al oricărei misiuni de observare a alegerilor de către ODIHR. Am constatat că, deși spațiul mediatic din România este divers, el este în mare măsură polarizat politic. Majoritatea canalelor tv pe care le-am monitorizat au prezentat numeroase știri despre președinte, cu transmisiuni în direct ale conferințelor sale de presă, ceea ce uneori a rezultat într-un avantaj clar pentru partidul său”, a spus experta estoniană.

Mikko a precizat că „mass-media nu a reușit să facă o distincție clară între știri și promovarea electorală, iar acest lucru ca alegătorilor să le fie mai dificil să ia o decizie informată înainte de ziua alegerilor”.