ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis l-a propus joi, pentru funcția de director al Serviciului de Informații Externe (SIE), pe Gabriel Vlase, vicepreședinte al PSD, fost președinte al comisiei parlamentare pentru controlul SIE.
 
Spionajul românesc nu avea conducere civilă de aproape doi ani, după demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu. Șefia serviciului a fost asigurată interimar în această perioadă de generalul Silviu Predoiu, adjunct al directorului SIE. 

 
„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis joi, 14 iunie a.c., în temeiul art. 65 alin. (2) lit. h) din Constituția României, o scrisoare președinților celor două Camere ale Parlamentului, în care propune numirea în funcția de director al Serviciului de Informații Externe a domnului Petru-Gabriel Vlase”, se arată într-un comunicat al Președinției.


 Gabriel Vlase are 47 de ani, este căsătorit și are un copil. 

Este vicepreședinte al Camerei Deputaților, membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională și membru al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului privind analizarea și actualizarea cadrului normativ cu incidență în domeniul securității naționale.
 
A absolvit Colegiul Național de Apărare, Universitatea Națională de Apărare, Colegiul Superior de Securitate Națională, Academia Națională de Informații și doctor în științe militare și informații, Academia Națională de Informații.


Pentru cei care au uitat, în 2006, în primul mandat, fostul președinte Traian Băsescu lua o decizie similară, nominalizând pentru postul de șef al SRI un reprezentant al opoziției de la acea vreme. Băsescu a decis atunci să îl nominalizeze pe pesedistul George Maior pentru postul de director al Serviciului Român de Informații,  reușind să provoace  suspiciuni și conflicte interne în cel mai puternic partid de opoziție.

La fel a procedat Băsescu și în cazul SIE. În 2007 liberalul, la acea vreme, Mihai Răzvan Ungureanu, cunoscut însă ca un apropiat al șefului statului, a fost nominalizat pentru funcția de director al Serviciului de Informații Externe (SIE), post rămas vacant după demisia lui Claudiu Săftoiu.