ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La finalul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAȚ), președintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă pe tema tensiunilor NATO - Rusia în contextul crizei de la granița ucraineano-rusă.

„Escaladarea tensiunilor și consolidarea masivă a prezenței militare a Federației Ruse în proximitatea Ucrainei și în regiunea Mării Negre afectează securitatea și stabilitatea internaționale.

Aceste demersuri ale Rusiei reliefează posibilitatea folosirii forței împotriva Ucrainei, cu toate consecințele care pot decurge de aici.

De asemenea, acțiunile recente ale părții ruse, prin propunerile înaintate în luna decembrie, încearcă să modifice în mod inacceptabil parametrii arhitecturii europene de securitate.

În egală măsură, ne preocupă posibilitatea continuării și aprofundării folosirii tacticilor hibride, care complică situația de securitate, inclusiv din perspectiva capacității de reacție.

Am analizat o gamă întreagă de acțiuni potențiale, de la atacurile cibernetice menite să destabilizeze instituții și infrastructura critică, așa cum am văzut recent în Ucraina, până la utilizarea energiei pentru a atinge obiective politice sau folosirea dezinformării și a propagandei.

A fost un schimb de evaluări care a inclus, cum este și firesc, elementele care au reieșit din coordonarea noastră aprofundată și constantă cu aliații și partenerii atât în cadrul NATO, cât și în cadrul Uniunii Europene.

România a susținut și continuă să susțină abordarea actuală de la nivel euroatlantic. Am fost foarte activ implicați din punct de vedere diplomatic în adoptarea deciziilor la nivel aliat și european, prin prisma poziționării noastre geografice și a interesului strategic pe care România îl are în stabilitatea Vecinătății Estice a NATO și a Uniunii Europene.

Dialogul diplomatic trebuie să aibă un rol primordial în detensionarea situației actuale și este important ca acesta să continue. Discuțiile recente cu Federația Rusă, inclusiv cele din cadrul Consiliului NATO-Rusia, au permis prezentarea detaliată a abordării NATO față de situația de securitate actuală, insistând asupra obiectivului clar al dezescaladării.

Am transmis fără echivoc Federației Ruse interesele de securitate și îngrijorările noastre, aliate, față de conduita acesteia din ultimii ani, inclusiv din ultima perioadă. De asemenea, alături de aliații și partenerii noștri, am transmis și continuăm să transmitem mesaje clare, care să sublinieze atașamentul nostru pentru apărarea principiilor fundamentale și a valorilor spațiului euroatlantic din care facem parte, precum și a principiilor și normelor de drept internațional. (nici o vorbă despre interesul României ca Rusia să-și retrafă trupele și armamentul din Transnistria, conform angajamentelor internaționale, n.r.)

Totodată, reiterăm susținerea pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei (nici o vorbă despre Bucovina de Nord, Hotin și Bugeac!, n.r.) și a celorlalți parteneri estici, precum și pentru consolidarea rezilienței acestora.

Trebuie, însă, să fim pregătiți și pentru scenariul în care partea rusă va refuza să continue calea dialogului”, a declarat Klaus Iohannis, citat de Știri pe Surse

Președintele Republicii a mai spus că tensiunea de la granița ucraineano-rusă nu e doar o problemă a Kievului, ci a „întregului spațiu euro-atlantic”, iar asta deși Ucraina nu este membră nici a NATO, nici a Uniunii Europene. Iohannis a mai spus, totuși, că măsurile luate de NATO au doar un scop defensiv și a salutat intenția președinților Franței și Statelor Unite de a trimite, dacă va fi cazul, soldați în țara noastră.

„Azi am făcut o analiză completă a situației de securitate din regiune, inclusiv din punct de vedere al implicațiilor militare, economice și energetice, dar și din punct de vedere al migrației necontrolate, pentru că avem 600 km de graniță cu Ucraina.

Criza de securitate creată de Rusia nu e doar despre Ucraina și nici doar despre securitatea europeană, ci este despre securitatea întregului spațiu euro-atlantic, de aceea este important ca la nivelul NATO și UE să dăm dovadă de unitate și solidaritate. (...)

Măsurile luate de NATO pentru flancul estic sunt un răspuns eminamente defensiv față de amenințările din regiune. Salut mesajele clare transmise de președintele Statelor Unite și cel al Franței despre disponibilitatea celor două țări de a-și spori prezența în țara noastră. Suntem gata să găzduim o prezență aliată crescută pe teritoriul nostru", a mai afirmat Klaus Iohannis, citat de Realitatea.net
 
Iată și filmarea declarațiilor lui Klaus Iohannis, preluată de pe pagina de Facebook a Administrației Prezidențiale! VIDEO: