ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În prima ieșire publică de după eșecul moțiunii de cenzură, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre alegerile din 26 mai. Atacând din nou guvernul pentru că i-a umilit pe românii din diaspora la votul de luna trecută, Iohannis a cerut elaborarea „de urgență” a unui proiect de lege pentru a se evita situații similare pe viitor.

„Umilințele la care au fost supuși cetățenii români la scrutinul din 26 mai nu trebuie să se mai repete niciodată. Zeci de mii de oameni au fost nevoiți să stea ore întregi la cozi infernale pentru a-și exercita dreptul constituțional la vot. Foarte mulți dintre aceștia nici măcar nu au mai apucat să voteze. A fost o situație des întâlnită, cu precădere în secțiile de votare din străinătate. Dreptul de vot, garantat de Constituția României, este unul fundamental, câștigat prin multe sacrificii de români în Decembrie ’89 și avem obligația să asigurăm toate condițiile ca acest drept să poată fi exercitat de toți cetățenii români”, a spus Klaus Iohannis.
 
De aceea, Iohannis cere tuturor instituțiilor abilitate, dând directive, să realizeze de urgență o lege electorală nouă, care să îmbunătățească condițiile de vot. 
 
„Solicit Guvernului să elaboreze urgent un proiect de lege care să poată fi adoptat de către Parlament până la finalul actualei sesiuni parlamentare, prin care să propună măsurile administrative adecvate începând de la alegerile prezidențiale din toamna acestui an. Solicit, totodată, partidelor și formațiunilor parlamentare să depună toate eforturile pentru ca proiectul de lege să respecte pe deplin standardele de conduită electorală și exigențele în materie, astfel încât situațiile de la scrutinul din mai să fie evitate. Dacă situația o va impune, voi cere, conform prerogativelor constituționale, convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru discutarea în regim de urgență a proiectului de lege care urmează să fie supus dezbaterii, astfel încât proiectul de lege să fie adoptat înaintea următoarei sesiuni parlamentare”, a afirmat Klaus Iohannis, miercuri la Cotroceni.


Preocupat de umilințele la care au fost supuși cei din diaspora la alegerile europarlamentare, președintele a uitat să spună vreun cuvânt  și despre implicarea STS în procesul electoral, despre suspiciunile de fraudă de la recentul scrutin, deși a ținut să amintească faptul că dreptul vot este garantat de Constituția României.