ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a afirmat că este necesară adoptarea unei legislații prin care cetățenii români aflați în afara granițelor să-și poată exprima dreptul la vot.

"Dacă vrem ca românii să fie respectați în lume, situații inacceptabile precum ceea ce s-a întâmplat anul trecut, în noiembrie, trebuie să nu se mai repete niciodată. În acest sens, adoptarea unei legi care să ofere posibilitatea exprimării dreptului la vot de către toți cetățenii din afara granițelor rămâne o prioritate. Este nu doar o obligație constituțională a clasei politice de a găsi rapid o soluție la această problemă, dar mai ales dovada minimului respect pentru cetățenii noștri aflați în străinătate", subliniază Iohannis în mesajul său.

Într-un discurs ținut cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, președintele a mai spus că "va fi mereu garantul asigurării și respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale tuturor românilor"și că are în lucru un proiect pentru constituirea unui Consiliu Consultativ al românilor din afara granițelor. Totuși președintele a uitat să menționeze că nici măcar nu s-a întâlnit cu reprezentanții românilor din Ucraina, în timpul vizitei din această țară. Mai mult, subiectul minorităților românești din Serbia, Albania sau Grecia nici măcar nu a fost abordat, deși sute de mii de români din aceste țări nici măcar nu beneficiază de recunoașterea statutului de minoritate națională.

"Dumneavoastră, românii de pretutindeni, participați în mod direct la promovarea imaginii țării noastre în lume. Contribuiți la dezvoltarea societăților în care munciți și trăiți, dar sunteți parte și din evoluția României. De aceea, mi-am propus să identificăm modalități prin care pot fi îmbunătățite mecanismele de dialog, consultare și reprezentare. În acest sens, proiectul privind constituirea unui Consiliu Consultativ al românilor din afara granițelor se află în dezvoltare", se mai arată în mesajul președintelui.