ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis s-a răzgândit după ce i-a promis lui Joe Biden că face totul pentru Ucraina. El a declarat miercuri că România nu va trimite sistem Patriot Ucrainei, asta până când Armata nu va decide că acest lucru e necesar și CSAT va aproba asta. 
 
„Nu comentez această chestiune și nu cred că are ce căuta în spațiul public general. Este o chestiune care trebuie discutată cu specialiștii din armată, care în final trebuie decisă în CSAT și comunicat rezultatul. Nu cred că o dezbatere publică largă este de dorit pe o astfel de speță foarte specializată și care trebuie dusă într-o zonă în care, din păcate, avem un conflict armat”, a spus Iohannis.
 
Mai mult, România cere ceva la schimb:
 
„Imediat după ce experții clarifică. Să nu ne imaginăm că e o remorcă cu trei aparate. Sunt contracte făcute cu cei care au vândut sistemul. Eu nu accept ca România să rămână fără sistem de apărare antiaeriană. Dacă nu vom primi ceva la schimb, nu vom trimite!", a completat Iohannis, a subliniat președintele Klaus Iohannis miercuri, despre posibilul transfer al unui sistem de apărare antiaeriană Patriot către Ucraina.
  
 
„România nu va trimite combatanți în Ucraina, este simplă discuția și cred că cu asta s-a și terminat”, a mai afirmat Iohannis.
 
Despre cheltuielile pentru înzestrarea armatei, președintele a afirmat că lucrurile s-au complicat din două motive, pentru că toată lumea vrea să cumpere armament în ziua de astăzi și nu mai este atât de ușor să faci o achiziție și inflația care a stricat un pic socoteală.

”În bună măsură deja s-a corectat această cheltuială fiindcă la Apărare s-au cheltuit foarte mulți bani chiar la începutul acestui an, pentru chestiuni planificate a fi achiziționate în anul trecut. Din păcate, nu avem bugetare multianuală, chit că se discută de decenii de așa ceva și poate odată o să avem, fiindcă nu poți să planifici achiziții militare cu bugete anuale, decât cu mare dificultate. Nu produce nimeni armamente sofisticate de pe o zi pe alta și nu le are nimeni pe stoc, ele trebuie comandate, produse, livrate, plătite, chestiune care de multe ori se derulează pe mai mulți ani”,  a conchis șeful statului.
 
Premierul Ucrainei, mesaj tranșant după ce Klaus Iohannis a anunțat că România nu va trimite sistem Patriot
 
Prim-ministrul Ucrainei, Denîs Anatoliovîci Șmîhal, afirmă că o victorie a Ucrainei împotriva Rusiei ar fi "victoria tuturor democrațiilor", dar este necesar sprijinul continuu al partenerilor și aliaților Kievului.

"Noi acum ne reconstruim țara și avem nevoie să-i oprim pe ruși din a distruge și mai mult. Avem nevoie de sisteme Patriot și sperăm că și România va putea să își aducă o contribuție. Aceste sisteme salvează viețile civililor și ajută la menținerea unei vieți normale de zi cu zi în Ucraina', a declarat, joi, Șmîhal, într-un mesaj video adresat participanților la Black Sea and Balkans Security Forum, potrivit Știripesurse.

El a subliniat că victoria Ucrainei în războiul cu Rusia va fi o investiție în securitatea României.

"De mai bine de doi ani noi ne apărăm țara de agresiunea rusă, dar nu numai asta, națiunea ucraineană apără bazele și valorile democrației europene care sunt atacate de dictatorul rus. Victoria Ucrainei va fi victoria tuturor democrațiilor. Va fi cea mai mare investiție în propria voastră securitate. Pentru a vă asigura de această victorie, este nevoie de sprijinul continuu al partenerilor și aliaților noștri", a susținut Denîs Șmîhal.