ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, la finalul dezbaterilor cu partidele politice pe tema legilor siguranței naționale, că s-a ajuns la un consens.


”Am putut să constatăm, cu diferite ocazii, că foarte multe legi din domeniul securității naționale sunt învechite sau inadecvate sau greu de aplicat la situația în care suntem astăzi. Și dacă vorbim de legislația în securitatea națională, nu mă refer doar la legile care se referă la combatarea terorismului sau la servicii dar și la legi care se referă la armată. Toate aceste legi trebuie actualizate. Alte legi trebuie create, fiindcă sunt domenii care nu sunt deloc reglementate. Pentru toate aceste motive, am decis să am o rundă de consultări politice”, a spus Iohannis la finalul consultărilor.

El a precizat că în urma consultărilor avute luni cu premierul și cu grupurile parlamentare s-a reușit ajungerea la câteva concluzii comune.

”În toate discuțiile am subliniat că este nevoie ca aceste legi să fie actualizate, că este nevoie de consultare, atât în zona politică, dar și în societatea civilă, că este nevoie de o abordare care duce la aprobări cu largi majorități, că este nevoie de o abordare cu o puternică componentă de continuitate.
Toate acestea, fiindcă legile securității naționale nu privesc un partid sau politicieni, ci pe toți, poate să fie stabilă și bună doar dacă este însușită de cea mai mare parte a politicienilor și dacă este aprobată de larga majoritate a societății civile”, a precizat Klaus Iohannis.

Este foarte important să înțelegem că, pe de-o parte, avem drepturile și libertățile civile garantate, pe de altă parte avem nevoia de securitate. Atunci, întregul complex de legi trebuie elaborat ca să fie garantate legile și cetățeanul să stea liniștit că statul face tot ce poate pentru a-i garanta securitatea, a subliniat președintele.