ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, Legea pentru aprobarea OUG nr. 66/2017, care prevede trecerea Institutului Cantacuzino din subordinea Ministerului Sănătății în subordinea Ministerului Apărării Naționale, anunță Mediafax.

„Institutul Cantacuzino are statut de unitate militară și este condus de către un director general, cadru militar activ, numit de către ministrul apărării naționale, cu avizul autorității de stat pentru cercetare-dezvoltare și conform reglementărilor interne ale Ministerului Apărării Naționale”, potrivit textului legislativ.
 
Guvernul a aprobat, în 21 septembrie, un proiect de OUG care prevede trecerea Institutului Cantacuzino în subordinea MApN, urgența fiind motivată prin amenințările războiului hibrid și de necesitatea creării unei platforme unitare de cercetare și producție naționale a vaccinurilor.

„Caracterul urgent al prezentului act normativ este dat de amenințările războiului hibrid și necesitatea creării unei platforme unitare de cercetare și producție naționale și de necesitatea menținerii la parametri normali a Colecției naționale de culturi microbiene și celulare (CNCMC), a Laboratorului cu nivel 3 de biosiguranță (BSL 3), a Biobazei și a Unității de intervenție rapidă în urgențe microbiologice și bioterorism. Neadoptarea imediată a unor măsuri generează disfuncționalități majore cu efecte negative asupra stării de sănătate a populației, precum și perturbări grave, în situații de criză, de epidemii și pandemii, ce pot afecta atât sistemul național de sănătate publică, cât și securitatea națională a României”, se arată în nota de fundamentare a ordonanței de urgență.
 
Potrivit ordonanței de urgență, sumele alocate de la bugetul de stat Institutului Cantacuzino nu se includ în creditele bugetare reprezentând 2% din PIB alocate anual Ministerului Apărării Naționale.
 
„Patrimoniul Institutului Național de Cercetare «Cantacuzino» se preia de Institutul Cantacuzino prin protocol de predare-preluare încheiat în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe”, se mai arată în ordonanța de urgență.