Toate restricțiile rămân în vigoare, pentru că pandemia nu s-a terminat, iar până când nu va fi toată lumea vaccinată, nu putem să ne relaxăm,  a declarat, vineri, președintele Klaus Iohannis: „În timpul sărbătorilor de Crăciun, de Anul Nou, dacă vreți să vă fie bine, stați acasă cu familia”, a transmis Iohannis,  cu o amenințare mai voalată decât cea din aprilie, dinaintea Paștelui, când spunea că, dacă nu vom sta în casă, „după Sărbători, vom avea înmormântări”.

„Am observat că foarte multă lume este interesată să știe ce va fi de Crăciun și de Anul Nou. Pot să vă spun cum va fi cu restricțiile: toate restricțiile care sunt acum în vigoare rămân în vigoare și de Crăciun, și de Anul Nou. Însă aceste restricții nu sunt facultative, asceste restricții sunt obligatorii. Este interesul fiecărui român să respecte aceste restricții pentru un motiv simplu - ca să nu ajungă el sau copilul lui sau părintele lui în spital. Atât de simplu este. Aceste măsuri sunt gândite pentru a ne proteja de boală. Ele trebuie respectate”, anunță Klaus Iohannis.

Președintele a mai precizat că vor fi suplimentate dispozitivele Ministerului de Interne. „Pentru cei nu înțeleg vorba bună vor avea surpriza neplăcută să fie amendați. Restricțiile nu sunt doar așa ca să fie și respectarea lor este obligatorie. Cred, totuși, cred că majoritatea românilor înțeleg rostul acestor restricții, înțeleg rostul măștii, rostul distanțării. Toate acestea sunt pentru a ne proteja de boală. Este foarte clar și este foarte clar un lucru pe care îl observăm pe zi ce trece: aceste măsuri sunt corecte. Cu toții vedeți datele care se comunică zilnic oficial. Nu am scăpat de pandemie, avem în fiecare zi mii de persoane care s-au infectat, însă numărul de la o zi la alta nu mai este în creștere, cum, din păcate, a fost, de exemplu, în noiembrie. Lucrurile s-au stabilizat și se poate chiar observa o mică scădere, însă să nu înțelegem greșit. Nu este momentul pentru relaxare. Chiar dacă începe campania de vaccinare, până când nu până când va fi toată lumea vaccinată, nu putem să ne relaxăm. În timpul sărbătorilor de Crăciun, de Anul Nou, dacă vreți să vă fie bine stați acasă cu familia”, conchide șeful statului.