ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Klaus Iohannis și Carmen Iohannis au ajuns în vizita de stat din Japonia și Singapore cu o aeronavă „imperială”: un avion privat Boeing 737-900ER, înmatriculat LX-DIO, aparținând companiei luxemburgheze Global Jet. 
 
Avionul a călătorit pe ruta București – Sibiu – Baku - Tokyo în 4-5 martie 2023, scrie publicația Boarding Pass. De aici, pe 8 sau pe 9 martie urmează să se deplaseze la Singapore, a doua escală a cuplului prezidențial, unde este prevăzută o vizită oficială pentru 10 martie.
 
Nu este foarte clar dacă Iohannis a folosit avionul de lux pe post de Taxi pentru el și consoartă sau doar pentru consoartă. Plecarea a fost într-o zi de week-end, sâmbătă, când președintele merge de obicei să se odihnească la Sibiu. Decolarea și aterizarea unei asemenea aeronave costă zeci de mii de euro. Cuplul prezidențial a lăsat avionul cu delegația adiacentă să aștepte atât la Sibiu cât și la Baku, unde a avut escală, în drum spre Tokio. De remarcat că zborul fericitului cuplu care poate să doarmă în puful din imaginea de mai sus continuă și la Singapore, unde Iohannis trebuie să se afle pe 10 martie. Pentru ziua de 9 martie - când avionul închiriat de statul român se va afla la Tokio sau Singapore - cuplul are program de voie, conform Agendei publicate pe presidency.ro.
 
 
Publicația citată oferă mai multe imagini cu aeronava, preluate și de Libertatea:


„Cabina acestui uimitor avion VIP are un spațiu amplu, intimitate și posibilitatea de a te bucura de fiecare moment, de la relaxare în lounge-ul VIP, până la vizionare de filme în sala cinema și la o cină de cinci stele”, potrivit descrierii site-ului companiei GlobalJet.
 

O oră de zbor cu acest avion privat costă în jur de 20.000 de euro. Având în vedere că zborul până în Japonia durează aproximativ 12 ore dus și 12 ore întors, Administrația Prezidențială a plătit peste 500.000 de euro pentru toată aventura, scrie ȘtiripeSurse. La costurile zborului se adaugă și alte cheltuieli, inclusiv aterizările pe aeroportul din București, Sibiu, Baku, Tokyo și Singapore plus staționarea.
 
„Avionul a decolat de pe aeroportul Otopeni pe 4 martie, la ora 7.37 PM, la ora planificată (STD – scheduled time of departure). A aterizat la timp, la ora 8.07 la Sibiu. De aici, aeronava a decolat cu o întârziere de 32 de minute din Sibiu către Baku (ATD – actual time of departure), potrivit datelor Flight Radar. Trebuia să aterizeze la ora 12.47 AM, însă aeronava președintelui a ajuns abia la ora 1.20 AM. Din Baku, aeronava a decolat din nou cu întârziere, în loc de ora 2.00 AM, la ora 3.42 AM. A ajuns pe 5 martie, ora 5.46 PM în Tokyo, pe aeroportul Haneda.” scrie sursa amintită mai sus, potrivit site-ului FlightRadar:
 
 
De aici cuplul continuă sejurul la Singapore.