Președintele Klaus Iohannis va efectua o vizită oficială în SUA și se va întâlni cu președintele SUA Donald Trump pe data de 20 august. Anunțul vizitei, făcut de Administrația Prezidențială, a fost confirmat de Casa Albă, care menționează că unul dintre subiectele de discuție va fi „parteneriatul energetic” dintre cele două state.

Casa Albă a anunțat, marți, că președintele SUA Donald Trump îl va primi pe Klaus Iohannis la Washington în data de 20 august.

„Cei doi lideri vor discuta despre cum să răspundă cel mai bine multor provocări comune de securitate cu care se confruntă Statele Unite și România și despre modalitățile de progres în ceea ce privește schimburile economice și parteneriatele energetice. Vizita va avea loc în contextul în care românii marchează 30 de ani de la căderea comunismului și 15 ani de la aderarea României la NATO”, se spune în comunicatul Casei Albe.

Într-o postare pe Facebook, avocatul Dan Chitic, unul dintre reprezentanții societății civile care au urmărit îndeaproape procesul legislativ al legii offshore, a reacționat  după acest anunț, subliniind subiectul fierbinte al întrevederii:„parteneriate energetice”, adică gazul din Marea Neagră. Avocatul Dan Chitic consideră că astfel ”partenerul strategic” al României îi va asigura lui Iohannis un nou mandat la Cotroceni, în timp ce, cel mai probabil, Viorica Dăncilă va putea să-și termine liniștită mandatul de premier.

”"Parteneriate energetice”... cu alte cuvinte gazul din Marea Neagră! Asta e prețul vizitei lui KWI la Casa Albă de pe 20 August. In preț e inclus și un nou mandat de Președinte, desigur!

Dăncilă va primi și ea ceva... probabil terminarea în pace a mandatului de prim-ministru... și un post, ceva pe la o instituție internațională! Istoria a demonstrat doar ca nu contează cât de prostănac ești... important e să servești cu abnegație și dăruire!

Ce bine că am scăpat de corupți... acum putem sa fim primiți și mângâiați pe creștet și de stăpânii noștri! Pardon, am vrut sa spun de partenerii noștri strategici. Căci se pare ca aliații noștri nu acceptă să discute cu corupți... ci doar cu trădători!”, a scris Dan Chitic.

Reamintim că reprezentanții Guvernului și cei ai ExxonMobil-OMV Petrom au încercat în ultima perioadă să ajungă la un consens care să permită demararea exploatării zăcămintelor din Marea Neagră, după ce la sfârșitul anului trecut au intrat în vigoare  Legea offshore și Ordonanța 114 prin care Guvernul a operat modificări financiare și fiscale semnificative  în ceea ce privește piața de petrol și gaze. 

Printre solicitările americanilor de la  ExxonMobil s-a numărat chiar exceptarea de la prevederile financiar-fiscale din Legea Offshore și din OUG 114/2018. De asemenea, compania ameriană și OMV Petrom  au respins restricțiile impuse de Guvern  referitoare la stabilirea prețului de comercializare a gazelor și a limitării cantității care poate fi exportată.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews