ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a criticat marți Uniunea Europeană pentru participarea țărilor membre la o reuniune cu liderii arabi în Egipt, țară în care continuă să se aplice pedeapsa capitală

La reuniune a fost prezent și Klaus Iohahnis, care a și avut o întrevedere cu președintele Abdel Fattah El-Sisi, și pe care l-a invitat într-o vizită oficială în România. 
 
„Mai puteți vorbi despre democrație în țările din UE, care tocmai a participat la un summit cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi ce a ordonat executarea a nouă tineri săptămâna trecută? Aceasta este imposibil de înțeles. UE nu este sinceră”, a adăugat președintele turc în timpul unui discurs susținut la Giresun (nord). ”Istoria își va aminti de asta”, a declarat Erdogan, potrivit stiripesurse.ro

Nouă persoane au fost executate prin spânzurare miercuri în Egipt, pentru asasinarea Procurorului General egiptean în 2015, la Cairo. 
 
Anul trecut, CNN a identificat 11 cazuri în care civilii egipteni au fost condamnați la moarte de instanțe militare. În toate aceste cazuri, familiile spun că rudele au fost date dispărute săpămâni la rând, înainte să fie puse sub acuzare.

Mai mult, ele susțin că victimele ar fi fost torturate, pentru ca autoritățile să obțină de la ei mărturiile dorite. Dacă este adevărat, atunci suspecților uciși li s-a încălcat dreptul la proces, prevăzut în Constituția egipteană. Pe de altă parte, Guvernul neagă că ar fi folosit metode de tortură pentru interogarea suspecților.

Un raport din luna septembrie al organizației Human Rights Watch atrăgea atenția că poliția și ofițerii pentru securitate națională din Egipt au recurs la măsuri sistematice de tortură.

Organizațiile Coordonarea Egipteană pentru Drepturi și Libertăți și Inițiativa pentru Drepturi, ambele cu sediul la Cairo, pregătesc avocați ca să documenteze posibile cazuri de încălcare a drepturilor omului, prin contacte cu victimele și familiile lor – de la cazuri de dispariție și tortură și până la execuții.