ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a susținut marți, 12 ianuarie, la Palatul Cotroceni, prima conferință de presă din 2021, cu o zi înainte de a opta prelungire a stării de alertă. El le-a sugerat românilor urarea de „La mulți ani!”, deși guvernul „lui” le dorește „La multe luni!”. Discursul vine după o serie de întâlniri pe care președintele le-a avut săptămâna trecută cu membrii noului guvern.

Klaus Iohannis a anunțat care este „viziunea noastră, a mea și a echipei guvernamentale”, dând de la tribuna prezidențială „direcțiile majore” pentru anul 2021: stoparea pandemiei, care ar depinde, potrivit lui, de „reușita campaniei de vaccinare”, și „repornirea în forță” a sectoarelor economice, cu implementarea „reformelor promise”.

Președintele republicii e de părere că „succesul vaccinării populației este cel care va genera, într-o foarte mare măsură, capacitatea de a relua toate activitățile economice și sociale grav afectate în aceste luni”. Repornirea economiei românești se va face pe bază de fonduri europene, crede Iohannis, bugetul fiind axat pe investiții și infrastructură.

Reformarea sistemelor de educație și sănătate sunt două priorități care vor fi avute în vedere, în paralel cu „un proces de resetare a statului” prin debirocratizare și digitalizare. „2021 este anul în care trebuie puse bazele unei sănătoase reașezări a societății românești”, consideră Iohannis, fără a detalia ce înțelege el prin „reașezare sănătoasă”, la fel cum nu a definit niciodată sensul „României normale” din sloganul lui de campanie. 

În ultima parte a conferinței, președintele republicii a făcut elogiul vaccinării într-un mod deopotrivă triumfalist și categoric, specific propagandei din alte timpuri. El a condiționat revenirea la normalitate de acceptarea injectării cu serul Pfizer/BioNTech: „Vaccinarea în masă reprezintă singura soluție pentru a ne întoarce cât mai rapid la normalitate și a ne relua în siguranță toate activitățile care ne-au lipsit enorm în ultimul an. Este esențial ca această campanie de vaccinare să reușească”.

Și nu oricum, ci foarte repede: „până în vară, să vaccinăm un procent semnificativ din populația țării”, își dorește Iohannis, care s-a autopropus în decembrie spre a fi vaccinat, dar a fost sfătuit de consilieri că nu este oportun să o facă deocamdată. Potrivit Gândul.ro, președintele a spus că nu s-a vaccinat încă pentru că „nu a vrut să se bage în față”, dar că se va vaccina public vineri pentru a marca începutul celei de-a doua etape a campaniei naționale începute în duminica Crăciunului. Șeful DSU, Raed Arafat, a fost mai rapid și s-a vaccinat public luni, 11 ianuarie 2021.

Iohannis nu a uitat să sublinieze că „măsurile de protecție și vigilența crescută rămân imperative”, deoarece ne aflăm încă „departe de o incidență a cazurilor care să permită relaxarea restricțiilor”. Prin această ultimă observație el a cimentat drumul pregătit de guvern pentru anunțarea, a doua zi, a prelungirii stării de alertă cu încă o lună, pentru a opta oară.