ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va produce o diminuare a bugetului UE, arătând că soluția potrivită în acest caz ar fi o alocare națională „un pic crescută”.

Șeful statului a primit marți vizita premierului slovac, Peter Pellegrini.

„Am discutat despre nevoia de consolidare a proiectului european și am găsit împreună că avem o abordare similară față de toate aceste chestiuni. În context, am evidențiat importanța summitului pe care îl vom organiza anul viitor, la Sibiu, un summit destinat viitorului UE, și sunt convins că vom găsi cele mai bune abordări pentru acel summit. Este o perioadă dificilă pentru UE, euroscepticismul, în creștere, Brexitul bate la ușă și cred că trebuie să redăm europenilor sentimentul de siguranță și de bun mers al Uniunii. Pentru asta, este, evident, nevoie să lucrăm în foarte multe planuri și împreună cu domnul prim-ministru am găsit aici o cale comună interesantă, prin faptul că România va prezida Consiliul Uniunii, iar Slovacia va prezida mai multe formate, de exemplu, OECD va fi prezidat și am primit cu mulțumiri suportul dlui prim-ministru pentru ca România să devină membră. Aceste formate ne vor permite în cursul anului viitor armonizări suplimentare în foarte multe dosare. Unul dintre dosarele mai complicate se referă la bugetul viitor al Uniunii. Aici am căzut de acord că foarte multe sectoare trebuie să fie finanțate în continuare corespunzător, de exemplu, coeziunea și agricultura; pe de altă parte, sunt sectoare noi, care trebuie finanțate și trebuie să ținem cont și de faptul că Brexitul va produce o diminuare a bugetului. Suntem de părere că o alocare națională un pic crescută este o soluție potrivită pentru această problemă. Aceasta este și poziția pe care România a avut-o în cadrul negocierilor de până acum”, a spus Iohannis, la conferința comună cu premierul slovac, Peter Pellegrini.