ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Cred că trăim, prin Donald Trump, un moment istoric de care nu ne dăm seama și anume adevăratul sfârșit al Războiului Rece”, afirmă jurnalistul Ion Cristoiu într-un interviu pentru Mediafax, în care comentează reuniunea NATO de la Bruxelles, marcată, așa după cum agențiile de presă  străine au relatat, de disensiunile dintre SUA și aliați pe tema bugetelor pentru apărare. 


„E multă lume care afirmă că Donald Trump este un zurliu și că aceste prestații sunt de starletă însă eu, care am comentat pe larg viziunea de politică externă a lui Donald Trump încă din 2016, ba chiar am și publicat din cartea sa fragmentul privind politica externă, susțin că președintele american dă seamă de o întreagă tendință a politicii din SUA. El o face în stilul lui, cam smucit, dar indiferent cine ar fi fost în locul lui ar fi ridicat această mare problemă pentru America, la ora actuală, anume, suportarea de către America a cheltuielilor uriașe cerute de NATO, în condițiile în care la decenii după încheierea Războiului Rece, mari puteri europene, precum Germania, alocă sub 2% pentru bugetul de apărare, își lasă bani la dispoziție pentru investiții, cheltuieli sociale, din credința că le va apăra NATO, în speță America. Așa cum arată în cartea sa Donald Trump (trebuie remarcat uluitoare consecvență a acestui politican în aplicarea programului electoral, un exemplu din care ar trebui să învețe toți politicienii noștri), America se confruntă cu mari probleme de lucrări publice. Acest probleme sunt puse pe seama rolului Americii de jandarm mondial într-o lume în care locul jandarmului mondial îl ia investitorul mondial, precum China. E normal ca americanii, nu spun doar Donald Trump, să ceară unor țări, care concurează cu America din punct de vedere economic, să investească în propria apărare sau cum spune brutal Trump:. În concluzie, marile puteri europene se iluzionează crezând că un alt președinte de la Casa Albă va proceda altfel și că ele vor scăpa de responsabilitatea de a-și spori bugetul de apărare”, a declarat jurnalistul.

Ion Cristoiu consideră că „fanteziile pe care le transmite președintele Klaus Iohannis sunt deosebit de periculoase pentru România, deoarece președintele ne îmbată cu apă rece spunându-ne că Alianța transatlantică merge mai departe fără nicio fisură„. 


„Cred că trăim, prin Donald Trump, un moment istoric de care nu ne dăm seama și anume adevăratul sfârșit al războiului rece. În timpul Războiului Rece alianța între Europa Occidentală și America a fost impusă de dușmanul comun numit comunismul din Uniunea Sovietică, nu de Uniunea Sovietică. O alianță nu supraviețuiește, este legea istoriei. Alianța transatlantică a supraviețuit, în chip straniu, încă 28 de ani, dar acum este limpede că America are interese inclusiv economice altele decât Uniunea Europeană, că țările occidentale au interese care le deosebesc. Dacă spuneai cuiva în 1943 că va veni o vreme când America se va certa cu Uniunea Sovietică și se va alia cu Germania și Japonia, probabil că te-ar fi crezut nebun. Suntem tentați ca oameni să credem în lucruri veșnice. Din punctul de vedere al istoriei, aceasta este de gen feminin și are hachițe. Trebuie să ne împăcăm cu ideea că Alianța transatlantică s-ar putea rupe și, repet, incercările lui Klaus Iohannis de a ne liniști, de a ne spune că nu se va întâmpla nimic deosbit, pot avea rolul nefast al unui troc indus poporului român care trebuie pregătit și pentru eventualitatea unei opțiuni între Germania și America, de exemplu”, spune jurnalistul în interviu.