ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu susține că în România, odată cu starea de urgență, a fost instituită și o mică dictatură. Cristoiu afirmă că, după relaxarea restricțiilor din 15 mai, vor intra în funcțiune avizările și controalele în domeniile de activitate redeschise, și, cum acestea sunt făcute de oameni, vor fi și o uriașă sursă de corupție, potrivit Mediafax.
 
Ion Cristoiu spune că temeiul legal pentru redeschiderea unor servicii către populație după 15 mai trebuie să fie o ordonanță de urgență pentru a putea sancționa nerespectarea condițiilor de igienă și distanțare socială.

„Dacă frizeriile nu îndeplinesc anumite condiții și le-a deschis, care este temeiul legal să le închizi? Totuși, trebuie un temei legal. Acest temei legal nu-l văd în stare de alertă, probabil va fi într-o ordonanță de urgență. Suntem una dintre puținele țări care am avut stare de urgență, nu stare de urgență sanitară. Am fost țara cu cele mai mari reduceri ale drepturilor omului, inclusiv împotriva libertății presei, un număr mare de sancțiuni, de contravenții”, a subliniat jurnalistul.

Ion Cristoiu reamintește că starea de alertă nu e prevăzută de Constituție și aceasta vine după ce, în perioada stării de urgență, am experimentat un fel de dictatură din partea președintelui și a Guvernului.

„A fost în această perioadă și un exercițiu de dictatură sau de dictatură mascată, mai ales a președintelui, a Guvernului, spre deosebire de UE care a avut urgență sanitară. În Constituție nu e trecută starea de alertă, deci nu poți să interzici drepturi ale omului, dreptul de a circula, chiar și dreptul de a se aduna. De exemplu, la finlandezi au dreptul de a se aduna 100 de persoane. La noi trebuie să ne adunăm numai trei. E limpede, e o bâlbâială. Sunt un optimist că până pe 15 mai când se va lua o decizie, vor da drumul la mult mai multe domenii”, a afirmat publicistul.

Ion Cristoiu atrage atenția că, dacă și după 15 mai se vor păstra unele restricții, acestea vor deveni sursă de corupție pentru funcționarul român, de multe ori supus influențelor politice.

„Ar merita să facem o emisiune, dacă se păstrează o serie de restricții, despre uriașa corupție care va domni după. Pentru că, probabil, ca să dai drumul la o terasă de restaurant, va trebui o aprobare și aprobarea aia va fi dată de Direcția de Sănătate Publică. Când spun DSP, spun funcționar român, când spun funcționar român, vă imaginați, s-ar putea ca la mulți să le facă ochiul dracului cu ochiul. Nu mai spun că după asta vor veni controale. Ca și la pompieri, sunt controale făcute de români. Dacă se vor păstra aceste restricții și obligativitatea redeschiderii anumitor domenii cu anumite condiții, aceste condițiii presupun o avizare și, ați înțeles, când e vorba de avizare, gata! Poate să fie politică, în sensul că cel de DSP să fie pesedist și s-ar putea să nu-i lase pe peneliști sau penelist și nu-i va lăsa pe pesediști sau, după părerea mea, în cele mai multe cazuri, va fi o avizare și cinstită, dar și una undeva prin țară, unde nu știi niciodată ce poate să ceară ăla pentru aviz și apoi când vine în control”, a explicat jurnalistul.