ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnalistul Ion Cristoiu vorbește în „Gândul de luni”, de pe blogul său, despre victimele făcute de americani în al doilea Război Mondial, precum și despre monumentele comemorative din diverse state ridicate în memoria lor.


Cristoiu dă exemplul mai multor state care, deși în prezent sunt aliate ale SUA, au ridicat edificii în memoria civililor ce și-au pierdut viața în urma atacurilor realizate de americani.Jurnalistul critică statul român pentru că a dat uitării victimele din bombardamentul anglo-american, din anii 1943-1944 și nu a făcut niciun gest în memoria lor.

„În anii 1943 – 1944, România a fost ținta unor bombardamente anglo-americane sălbatice prin victimele numeroase din rîndul populației civile, prin distrugerile de clădiri civile, fără nici o legătură cu frontul.

(...) Rezultatul: 5.000 de morți și răniți, cartierul Gării de Nord distrus, cea mai mare tragedie din Istoria Bucureștilor în secolul XX.
În București, există un monument ridicat în cinstea aviatorilor americani care au făcut 5.000 de răniți și de morți prin bombardarea civililor. Las la o parte că nici la Taormina, nici la Hamburg, nici la Lubeck nu există astfel de semne ale unui popor de slugi care pupă bocancul administrat în gură. Să zicem că din nevoia de a ne da bine cu americanii, am găsit de cuviință să-i cinstim pe cei care au căzut totuși cu bombardierele.
 
Taormina are o plăcuță comemorativă și comemorează în fiecare an tragedia deși au murit doar 150 de cetățeni.
La București au murit și au fost răniți 500 000 de cetățeni.

Avem noi în București, în Ploiești, într-unul din orașele cu victime ale bombardamentelor americane, un monument, o plăcuță comemorativă, o ruină conservată care să cinstească memoria civililor uciși de bombardamentele americane?

Eu nu știu să avem așa ceva. Dacă dvs, cititorii acestui blog, aveți știință de așa ceva, scrieți-mi unde ați văzut așa ceva și mă duc să fotografiez locul.
Dar dacă nu avem, de ce nu avem? Ne trebuie curaj pentru asta? S-ar supăra americanii dacă am pune măcar o plăcuță comemorativă?
N.B. Cum s-au văzut în epocă Bombardamentele americane asupra României?”, scrie jurnalistul Ion Cristoiu.