ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Analistul politic Ion Cristoiu a declarat că învestirea Guvernului Orban în Parlament este o operațiune care face parte din campania electorală a președintelui Iohannis și prin care se urmărește inducerea ideii că șeful statului va câștiga alegerile prezidențiale din primul tur.

Ion Cristoiu crede că pentru votul din Parlament s-a promovat intens imaginea unui vot de învestire a Guvernului Orban realizat prin spargerea Pro România.
 
Reamintim că Guvernul Orban a trecut de votul de învestire și cu ajutorul „trădătorilor” din PSD și Pro România. Patru parlamentari social-democrați și 7 din partidul condus de Victor Ponta au încălcat directivele șefilor de partid și au votat pentru noul executiv. 
 
„De fapt, mobilizarea cu ghilimele a unor parlamentari din PSD și Pro România nu a fost pentru votarea Guvernului pentru că respectivii se puteau duce fără tărăboi în Parlament și să voteze. Să nu uităm că trompeta a fost sunată de dl. Mihai Tudose care nu este parlamentar. Noi am avut de-a face cu o operațiune bine pusă la punct și anume de promovare a imaginii că trecerea acestui Guvern s-a făcut prin spargerea Pro România. Este foarte importantă această precizare pentru că inițial, eu am mai spus, că momentul de astăzi era ca ultimul sezon din Game of Thrones. Ultimul episod nu era știut de nimeni, numai de scenariștii care nici măcar nu-l scriseseră”, a afirmat analistul politic.

Ion Cristoiu a explicat că în cazul votului de azi, scenariștii s-au răzgândit și au pus la cale două victorii de care Klaus Iohannis avea nevoie în perspectiva împlinirii a 30 de ani de la Revoluția din 89.

„Aici, de aia am și spus la un moment dat că a fost și opțiunea să nu se facă cvorumul pentru ca el să se amâne, scenariștii s-au răzgândit din două motive. 1. Klaus Iohannis, dacă ați observat, în ultima vreme are o campanie care sună cam așa: Eu voi învinge nu PSD-ul Vioricăi Dăncilă, ci PSD care timp de 30 de ani a condus România. Ceea ce e fals pentru că România nu a fost condusă de PSD 30 de ani. Deci victoria din turul al doilea va fi de 82% la 18%, cine va fi cred că Viorica Dăncilă pe locul 2, va fi sărbătorită în piață de știm noi cine, ca fiind căderea comunismului în România. La 30 de ani de la căderea comunismului va cădea comunismul în România ca urmare a acestei victorii. Pentru aceasta Klaus Iohannis avea nevoie acum de o victorie, adică trecerea Guvernului Orban și victoria numită trecerea moțiunii de cenzură. Pentru ca el să se prezinte deja în perioada următoare… ați observat, lebăda neagră, asta este diversiunea, drept cel care, când a vrut, a dat două lovituri mortale PSD, l-a dat afară chiar de la putere. Ăsta e unul din scopurile pentru care gruparea din Pro România, care a fost la ALDE și la PSD și s-a mutat așa, la ordin, nu la ordinul dictat de patrie, cum spun ei, la Pro România, au ținut să facă un caz public”, a afirmat jurnalistul.

Ion Cristoiu a susținut, totodată, că în realizarea acestui scenariu nu a fost pierdut din vedere interesul lui Iohannis ca Viorica Dăncilă să intre în turul al II-lea și scoaterea din joc a lui Victor Ponta.

„Dar, al doilea interes al lui Klaus Iohannis este ca, totuși, Viorica Dăncilă să intre în turul al doilea. Concentrând toată responsabilitatea pe Pro România, pe lângă această victorie a lui Klaus Iohannis, s-au mai rezolvat două lucruri: Viorica Dăncilă a evitat lovitura care s-ar fi dat dacă se activau, din PSD, vreo 15 inși – atunci ar fi arătat ca un eșec al PSD-ului, al Vioricăi Dăncilă, ați văzut că cei care erau pe acolo, care erau niște ciurucuri puse de Dragnea au fost trecuți în plan secund. În planul principal a fost Pro Romania: de ce a trecut guvernul Orban, pentru că a fost lovitura din Pro România. În al doilea rând, cei care au pus la cale această mobilizare au avut și ca țintă scoaterea din joc a lui Victor Ponta”, a explicat analistul politic.