ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ce a dus la schimbarea de discurs în cazul președintelui Iohannis?, se întreabă jurnalistul Ion Cristoiu în editorialul de pe blogul său. Analizând modul în care președintele a schimbat macazul într-un timp foarte scurt, trecând de la amenințarea cu ”după Sărbători vom avea înmormântări” la anunțul privind relaxările promise după 15 mai, Ion Cristoiu oferă două explicații. Prima, spune jurnalistul, ar fi imitarea liderilor occidentali, iar a doua ar fi avertismentul serviciilor secrete privind  creșterea exponențială a nervozității sociale.

„Dintre cele două ipoteze, noi înclinăm să pariem pe prima. Privirile lui Klaus Iohannis nu sînt îndreptate spre România, ci spre Noile Înalte Porți, Puterile Garante, de unde i-au venit lui cele două firmane. Și cum în toate capitalele Occidentale s-a petrecut o schimbare radicală de agendă publică, locul Crizei luîndu-l Relansarea vieții, Klaus Iohannis nu-și putea permite s-o țină langa cu Stați în casă!

Explicația nu merită prea mare efort. Adîncimile administrației Klaus Iohannis vor fi mai mult ca sigur pipăite în viitor de istorici, dar și de psihologi”, scrie Cristoiu.

Jurnalistul constată că,  după anunțul președintelui din 22 aprilie, „interdicțiile stării de urgență sînt încălcate într-o veselie națională” iar „între demnitarii Regimului s-a declanșat o veritabilă întrecere socialistă care anunță măsuri de relansare cît mai năstrușnice”.
„Pînă mai ieri vedetele Raed Arafat, Ludovic Orban, Nelu Tătaru, Alexandru Rafila, Marcel Vela se perindau pe televiziuni pentru a anunța noi și noi măsuri de restricție. Acum se perindă pentru a anunța noi și noi măsuri de relaxare. Nici una dintre ele nu e decizie luată. Ei, foștii Ciocli Apocaliptici, deveniți peste noi Vestitorii Primăverii, fac doar propuneri, Da, dar prin asta reușind să tîmpească poporul român cu măsurile de relaxare așa cum pînă nu demult îl tîmpeau cu măsurile de restricție.
Să mai spună cineva că o decizie a Cîrmuitorului dacă nu e foarte bună, e rea?”, scrie jurnalistul.


Citiți textul integral AICI.