ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După cinci ani de mandat în care a deșertificat funcția de președinte, Klaus Iohannis părea că nu va mai putea fi din nou portretul cu natură moartă din 2014, prapurele plimbat prin București doar pentru a fi văzut, scrie Ion Cristoiu pe blogul său.
 
Jurnalistul vorbește despre „o mineriadă” a generalilor din instituțiile de forță, menită să-i asigure lui Iohannis câștigarea alegerilor „cu un scor de Nicolae Ceaușescu”.  Cristoiu spune că, după ce a asistat în epoca post decembristă la toate campaniile prezidențiale, nu a întâlnit până acum  la „o concentrare atît de vizibilă, atît de primitivă, de sfidătoare a diversiunilor puse la cale de instituțiile de forță pe lichidarea unui candidat”, amintind diversiunea anti Barna și cea de spargere a partidului Pro România.
 
„Urmare a acestor diversiuni – căderea Guvernului Dăncilă și trecerea prin Parlament a Guvernului minoritar Ludovic Orban, afacerii filmulețul de la Colectiv și mai nou dramatizării situației lăsate de Guvernul PSD – campania electorală a fost împinsă în plan secund pentru a lăsa locul unor evenimente fără nici o legătură cu prezidențialele. O asemenea deturnare n-ar fi fost posibilă dacă sub autoritatea generalilor nu s-ar fi constituit un Cartel de presă care s-a străduit din răsputeri să se ocupe de orice altceva decît de campanie”, consideră jurnalistul.


„Prin urmare, obținerea de către Klaus Iohannis a unui al doilea mandat și nu oricum – ci fără să facă nimic și la un scor de Nicolae Ceaușescu – au obligat instituțiile de forță să renunțe la operațiunile subtile, menite a păstra aparențele de corectitudine a campaniei și a acționa cu brutalitate, sfidînd fățiș Constituția. În perioada de campanie pentru primul tur, instituțiile de forță, în frunte cu SRI și SIE, au regizat diversiuni incredibile, multe dintre ele sfidătoare, pentru c-au fost făcute la vedere, folosind bocancii și nu inteligența. Impresia de pus cu mîna dinadins, pentru că așa vor mușchii noștri a fost evidentă”, scrie Ion Cristoiu.

Deși consideră că „este posibil ca o tresărire de revoltă a Societății românești să dea peste cap calculele generalilor”, jurnalistul are o concluzie sumbră: „Pagubele produse democrației de angajarea anticonstituțională a instituțiilor de forță în favoarea lui Klaus Iohannis sînt uriașe. Pînă acolo încît putem vorbi de o Mineriadă a Generalilor în favoarea lui Klaus Iohannis”.

Citiți AICI textul integral.