ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Universitatea „Ovidius” din Constanța era una dintre puținele instituții de învățămînt care beneficia de serviciile unui înalt ierarh cum este ÎPS Teodosie, situație care, de acum, nu mai este valabilă. Acolo, la Facultatea de teologie, tinerii studenți au avut pînă de curînd privilegiul de a deprinde tainele religiei creștine de la un înalt ierarh cu har, care și-a asumat toate riscurile de a se lupta cu „Sistemul” pentru a apăra credința și dreptul oamenilor de a intra în biserică.

Din păcate, și cu ajutorul unor cozi de topor din presă, „Sistemul” a reușit să-l rănească deseori pe ÎPS Teodosie, atît pentru îndrăzneala sa de a se opune aberațiilor în cazul măsurilor anti-Covid 19, cît, mai ales, pentru că a cerut reînființarea Mitropoliei Tomisului, prima mitropolie de pe teritoriul României, care a dat cîțiva sfinți părinți de geniu, sărbătoriți de creștinii de pretutindeni!

Ultima victorie a „Sistemului” împotriva ÎPS Teodosie a avut loc recent, cînd Curtea de Apel Galați l-a pensionat cu forța, astfel încît să nu mai poată preda la Universitatea „Ovidius”!

ÎPS Teodosie împlinise vîrsta de 65 de ani în 12 decembrie 2020, vîrstă la care majoritatea cadrelor universitare, în funcție de starea de sănătate, își continuă activitatea atît în beneficiul studenților, cît și al universității.

În cazul său, Universitatea „Ovidius” (culmea, cea condusă de „incompatibilul” rector Dan Marcel Iliescu!) s-a grăbit în mod inexplicabil să renunțe la un profesor cu așa mare expertiză doar pentru că ÎPS Teodosie devenise indezirabil atît față de PS Daniel, patriarhul României, în speța privind reînființarea Mitropoliei Tomisului, cît și în fața Guvernului, în chestiunea Coronavirus, pentru susținerea dreptului enoriașilor de a veni la biserică! Rectorul era, practic, o unealtă a „Sistemului”!

Să trecem însă în revistă istoricul acestei pensionări forțate, una decisă de judecători, care arată că „acoperiții” din Justiție au fost trimiși să se implice nu numai în viața politică, ci și în viața Bisericii, atunci cînd interesul autorităților cere anumite soluții.

A fost mai întîi Sentința Tribunalului Constanța, nr. 1521/27.09.2021, prin care s-a respins cererea formulată de ÎPS Teodosie împotriva Universității „Ovidius”:

Practic, la foc automat, judecătorul de la Tribunalul Constanța a „executat ordinul” și Dosarul deschis în 17 septembrie 2021, a fost soluționat la primul termen, în 24 septembrie, amînîndu-se formal pronunțarea ce avea să fie dată cîteva zile mai tîrziu, pe 27 septembrie 2021!

ÎPS Teodosie face Apel, dar și la Curtea de Apel Galați ajung „indicațiile” la timp, astfel că pe 1 februarie 2022, se pronunță și instanța aceasta tot în favoarea Universității „Ovidius”:

Și, iată, printr-o succesiune de sentințe „la ordin”, profesorul de religie, însuși ÎPS Teodosie, este scos de la catedră, deși, la vîrsta sa, cu vasta sa experiență, putea să fie de folos multor generații de teologi, pe care putea nu numai să-i învețe tainele credinței, ci și să-i educe pe calea dificilă a teologie ca știință.

CINE ÎL VREA PE ÎPS TEODOSIE SCOS DIN ÎNVĂȚĂMÎNTUL RELIGIOS?

Dar nu numai instanța de judecată stă în spatele acestor sentințe absurde, ci chiar conducerea Universității „Ovidius”, cea care nu l-a mai dorit pe ÎPS Teodosie între cadrele sale.

Cotidianul” a scris deseori, alături de publicațiile locale din Constanța, despre Universitatea „Ovidius” și despre rectorul actual al acesteia, Dan Marcel Iliescu, pe care ANI se preface că-l anchetează de cîțiva ani pentru incompatibilitate. În realitate, prin amînarea deciziei de incompatibilitate, rectorul Dan Marcel Iliescu este ținut sub control și poate executa de frică orice ordin! Așa se poate explica și decizia aceasta de a insista cu pensionarea ÎPS Teodosie imediat după împlinirea vîrstei de 65 de ani, deși, în condiții normale, era primul interesat ca ÎPS Teodosie să rămînă profesor de religie în Universitate!

Documentul care a deschis „Dosarul ANI” pentru rectorul Dan Marcel Iliescu este chiar propria Declarație de avere:

Documentul confirmă fără putință de tăgadă că rectorul Dan Mircea Iliescu era în situație de incompatibilitate, soția sa fiindu-i subalternă, încălcîndu-se astfel prevederile Legii 1/2011, denumită „Legea Educației Naționale”! ANI trebuia doar să constate evidența.

Amănunte despre situația rectorului Dan Marcel Iliescu și, implicit, despre războiul său dus cu ÎPS Teodosie se pot găsi la următoarele adrese de Internet:

– https://www.cotidianul.ro/dan-iliescu-validat-rector-al-univ-ovidiu-inainte-ca-ani-sa-se-pronunte/

– https://www.cotidianul.ro/ani-confirma-ca-ancheteaza-conflictul-de-interese-al-rectorului-de-la-ovidius/

– https://www.cotidianul.ro/universitatea-ovidius-pazita-de-doua-firme-ale-aceleiasi-familii-din-galati/

Numai în acest context pot fi înțelese sentințele din Constanța și Galați, prin care ÎPS Teodosie este scos definitiv din învățămîntul universitar, ca și cum Universitatea „Ovidius” ar avea pe la toate colțurile Constanței mari teologi dispuși să ducă mai departe credința în locul ÎPS Teodosie.

Autor: Ion Spânu

Sursa: TopSecretCraiova.ro, noua sa publicație, a cărei apariție o salutăm călduros!