ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul ministru al Culturii și Identității Naționale, Ioan Vulpescu, scrie, într-un text postat pe Facebook, despre indiferența clasei politice de azi și despre făuritorii momentelor istorice de la 1859 și 1918. Momente care au venit într-o succesiune logică și care au făcut parte dintr-un proiect politic coerent.  O viziune, care, din păcate, spune Ionuț Vulpescu, politicienii de azi nu o mai au. 

„Poate că nu reușim să facem pe deplin înțeleasă semnificația zilei de 24 ianuarie, ziua așa-numitei acum Mici Uniri. Poate că încă folosim clișee, atunci când vorbim despre această bornă de hotar a modernității României. Este adevărat, azi, mai mulți oameni politici au subliniat, în mesajele lor de 24 Ianuarie, că fără Mica Unire, România n-ar fi existat, că atunci s-au pus bazele statului român modern și că ar trebui să dăm acestei sărbători importanța cuvenită.

Ce n-am găsit în nici un mesaj este ideea că 24 Ianuarie nu s-a produs ca act politic în sine. Unirea a fost pregătită cu ani în urmă, odata cu racordarea Principatelor Române la marile idei și la evoluțiile de pe continent, cu revoluționarul an 1848 drept un punct culminant, și a facilitat realizarea unui proiect pe termen lung. Înaintașii noștri au avut o viziune clară și o continuitate de acțiune, în care 24 Ianuarie 1859, 9 Mai 1877, 14 Martie 1881 și 1 Decembrie 1918 au venit într-o succesiune logică”, subliniază fostul ministru al Culturii în mesajul său.

Ionuț Vulpescu spune însă că „aceste momente istorice nu au fost produsul hazardului și nici nu au venit de la sine, ci sunt rezultatele unui proiect politic coerent, la care au participat Alexandru Ioan Cuza și apoi Casa Regală, liberalii și conservatorii, intelectualii și burghezii, tinerii și vârstnicii. 24 Ianuarie s-a produs, în 1859, pentru ca să fie posibil 1 Decembrie 1918”.

„Astăzi ne lipsește tuturor această viziune, acest proiect de viitor. În absența lui nu vom putea nici pune societatea pe baze solide, nici asana clasa politică, nici imagina dezvoltarea economică ori cea a infrastructurii. În absența lui, stânga și dreapta nu vor dialoga și nu vor pune umărul la interesul național; spiritul civic, în loc să fie coloana vertebrală a politicii, se va opune acesteia, iar energiile naționale se vor măcina în gol, în timp ce mediocritățile și cei lipsiți de orizont vor prospera. Stagnăm nu pentru că nu ne înțelegem, ci din cauză că nu avem nici o viziune de viitor”, evidențiază vicepreședintele PSD.

Din păcate, continuă Ionuț Vulpescu, „în absența acestei viziuni, Centenarul Marii Uniri, ca și aniversarea de azi a Unirii Principatelor, sunt celebrări moarte ale unui trecut pentru care nu avem nici un merit”. 

„Sunt convins că avem capacitatea de a depăși ceea ce ne desparte (în cea mai mare parte lucruri firești într-o societate pluralistă, democratică), pentru a construi împreună România pe care ne-o dorim. În fond, aceasta este esența programului Unirii: unirea face puterea. O putere a binelui, pentru binele unei națiuni”, concluzionează Vulpescu, în finalul mesajului său.