Se împlinesc 40 de ani de la moartea lui Iosip Broz Tito, președintele Republicii Socialiste Federative Iugoslavia, care a decedat pe 4 mai 1980 într-un spital din Ljubljana (Slovenia), informează B92.net.

Iosip Broz Tito, ca președinte al Iugoslaviei, și-a construit reputația în primul rând printre iugoslavi. Timp de ani de zile, i s-a dezvoltat un cult al personalității, astfel încât fotografiile mareșalului erau atârnate pe pereții școlilor, deasupra tablei, dar și prin casele multor oameni - din Vardar și până la Triglav. Tito a rămas în conștiința publică prin viața lui politică și privată turbulentă. În calitate de președinte, a fost asociat cu numeroase abuzuri.

Pe de altă parte, datorită acțiunilor sale politice ulterioare celui de-Al Doilea Război Mondial, Tito este considerat una dintre cele mai importante personalități ale secolului al XX-lea.

Născut la Kumrovec (Croația) pe 7 mai 1892, mareșalul Broz a ocupat funcția de președinte al Republicii Socialiste Federative Iugoslavia începând cu data de 14 ianuarie 1953 și până la moartea lui, survenită pe 4 mai 1980. Datorită biografiei sale, a modului în care a condus republica și a cultului care i s-a creat printre iugoslavi, Tito este o personalitate încă menționată frecvent în zilele noastre.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews