ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Se împlinesc 40 de ani de la moartea lui Iosip Broz Tito, președintele Republicii Socialiste Federative Iugoslavia, care a decedat pe 4 mai 1980 într-un spital din Ljubljana (Slovenia), informează B92.net.

Iosip Broz Tito, ca președinte al Iugoslaviei, și-a construit reputația în primul rând printre iugoslavi. Timp de ani de zile, i s-a dezvoltat un cult al personalității, astfel încât fotografiile mareșalului erau atârnate pe pereții școlilor, deasupra tablei, dar și prin casele multor oameni - din Vardar și până la Triglav. Tito a rămas în conștiința publică prin viața lui politică și privată turbulentă. În calitate de președinte, a fost asociat cu numeroase abuzuri.

Pe de altă parte, datorită acțiunilor sale politice ulterioare celui de-Al Doilea Război Mondial, Tito este considerat una dintre cele mai importante personalități ale secolului al XX-lea.

Născut la Kumrovec (Croația) pe 7 mai 1892, mareșalul Broz a ocupat funcția de președinte al Republicii Socialiste Federative Iugoslavia începând cu data de 14 ianuarie 1953 și până la moartea lui, survenită pe 4 mai 1980. Datorită biografiei sale, a modului în care a condus republica și a cultului care i s-a creat printre iugoslavi, Tito este o personalitate încă menționată frecvent în zilele noastre.