ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vladimir Tismăneanu compară, pe Facebook, „tăcerea demnă” a lui Lucian Blaga (care și-a asumat marginalizarea, umilirea socială și hărțuirile constante ale Securității, încăpățânându-se să respingă dictatura comunistă), cu „circul colaboraționist” al unor Mihail Sadoveanu și George Călinescu (laolaltă cu mulți alții), a căror atitudine slugarnică și imorală le-a compromis uriașul talent. De asemenea, Tismăneanu subliniază faptul că, dintr-o poziție de maximă vizibilitate – membru al Prezidiului „Marii Adunări Naționale” – Mihail Sadoveanu a respins, fără șovăire, cererile de comutare a sentințelor numeroșilor condamnați la moarte.

„Istoria onoarei și a dezonoarei la români: Între tăcerea demnă a lui Lucian Blaga, urmărit continuu de Securitate și marginalizat pe un umil post de bibliotecar la Cluj, și circul colaboraționist al unor Sadoveanu și Călinescu, dați-mi voie să o aleg pe prima. Aici nu mai este vorba de unele scrieri ocazionale, de concesii temporare, ci de acceptarea de funcții în regimul comunist. În cazul lui Sadoveanu, funcții de maximă vizibilitate, de pildă Prezidiul „Marii Adunări Naționale", acea entitate care respingea fără șovăire cererile de comutare a sentinței de către cei condamnați la moarte...”, a scris Tismăneanu pe Facerbook. 

Tismăneanu nu amintește însă cum a ajuns Sadoveanu să conducă acel organ de tristă amintire, care fără venirea comuniștilor în România nu ar fi existat. Unul dintre liderii marcanți ai comuniștilor veniți de la Moscova să instaureze cu forța noul regim a fost chiar tatăl lui Vladimir, Leonte (născut Leonid Tisminețki), „unul dintre tartorii ideologici” ai perioadei staliniste, după descrierea unor istorici.

Conform unei lucrări a istoricului Gheorghe Buzatu, familia Tismăneanu s-a aflat pe statele de plată ale Kominternului în perioada interbelică, fiind remunerată pentru aportul adus cauzei sovietice.

Ca o ironie a sorții, Vladimir Tismăneanu a fost desemnat de fostul președinte Traian Băsescu drept președinte al Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România...
 
Iată ce spunea jurnalistul Patrick Andre de Hillerin despre Tismăneanu: „Vladimir Tismăneanu nu este decât un Serghei Mizil cu ceva mai multă școală și fără tatuaje. E tot ce-i deosebește. Altfel, sunt cam același tip de lepră crescută în Primăverii, doar că au ales drumuri diferite pentru disidență”. 
 
În 2018, la aproape 30 de ani de la căderea comunismului, urmașii celor care au venit cu tancurile în România de la Moscova încă ne țin lecții. Tismăneanu nu este singurul, din păcate. Un alt exemplu este Petre Roman, fiul unui alt stalinist.