ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Iranul a avertizat sâmbătă în legătură cu amenințarea unei "explozii incontrolabile" a situației din Orientul Mijlociu, după ce Statele Unite au pus veto la o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care cerea încetarea focului în războiul de două luni dintre Israel și Hamas, transmite France24.

''Atât timp cât America susține crimele regimului sionist și continuarea războiului (...) există posibilitatea unei explozii incontrolabile a situației din regiune'', a declarat ministrul afacerilor externe iranian Hossein Amir-Abdollahian într-o conversație telefonică cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, potrivit unui comunicat al ministerului de la Teheran publicat sâmbătă, citează Știripesurse.

Conform sursei citate, apelul telefonic a avut loc în contextul în care Statele Unite au respins vineri o rezoluție a Consiliului de Securitate care cerea o "încetare imediată a focului" în Gaza.

Acest text, care a primit 13 voturi pentru, unul împotrivă și o abținere (Regatul Unit), a fost pregătit de Emiratele Arabe Unite după invocarea fără precedent de către Antonio Guterres a articolului 99 din Carta Națiunilor Unite care permite ca atenția Consiliului să fie atrasă de o chestiune care "ar putea pune în pericol menținerea păcii și securității internaționale".

"Folosirea articolului 99 este o acțiune curajoasă din partea dumneavoastră pentru a păstra pacea și este susținută de opinia mondială", i-a spus Amir-Abdollahian lui Guterres.

Pentru ministrul iranian, "afirmația" israelienilor că "Hamas a fost cel care a încălcat" armistițiul care s-a încheiat la 1 decembrie "este total falsă".