ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nepăsarea flagrantă a Israelului față de convențiile internaționale a devenit din ce în ce mai evidentă de când regimul și-a început campania de genocid împotriva Gaza, la 7 octombrie 2023.

Israelul este acuzat de genocid la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) pe fondul masacrelor sale din teritoriul palestinian asediat. Cazul de genocid a fost înaintat de Africa de Sud. 

La sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, CIJ a ordonat Israelului să facă tot posibilul pentru a preveni moartea, distrugerea și orice acte de genocid în Gaza.  Dar Israelul a ignorat hotărârea și a continuat atacurile sale mortale în Fâșia Gaza. 

După mai bine de un an de la atacul asupra Gaza, Israelul a ucis peste 43 600 de palestinieni. Potrivit unei analize a ONU privind decesele verificate, publicată vineri, aproape 70% dintre victime au fost femei și copii.

Între timp, procurorul-șef al CPI a solicitat mandate de arestare pentru prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu și fostul său ministru de război Yoav Gallant. În mai, Karim Khan a cerut Curții să ia în considerare mandatele de arestare împotriva lui Netanyahu și Gallant pentru comiterea de crime de război și crime împotriva umanității în Fâșia Gaza. 

Dar Israelul și principalii săi susținători occidentali au intensificat presiunile asupra CPI pentru a renunța la acest caz. 

Pe fondul acestor încălcări, peste 500 de cercetători și practicieni ai dreptului internațional, relațiilor internaționale, studierii conflictelor, politicii și studierii genocidului au îndemnat Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite și statele membre ale acesteia să înlăture Israelul din organismul mondial. transmite Teheran Times.

Într-o scrisoare comună, aceștia au subliniat o serie cuprinzătoare de încălcări comise de Israel în ultimele decenii. 

În scrisoare se subliniază încălcarea constantă a rezoluțiilor emise de Consiliul de Securitate și Adunarea Generală, precum și a hotărârilor CIJ. 

Semnatarii au afirmat că Adunarea Generală a ONU ar trebui să expulzeze Israelul, așa cum a expulzat Africa de Sud în 1974, care practica apartheidul.

„A permite Israelului să continue să participe la Adunarea Generală în timp ce comite ilegalități grave care reprezintă o amenințare la adresa păcii și securității internaționale, contravenind premiselor Cartei ONU, agravează o criză de legitimitate în ordinea juridică internațională”, au afirmat aceștia. 

Scrisoarea a adăugat: „Destituirea statului israelian, în schimb, semnalează faptul că Adunarea Generală, precum și ONU în general, rămân dedicate apărării și protejării drepturilor și principiilor pe care ONU a fost fondată în urmă cu aproape optzeci de ani”.